
Spredning af Covid-19 skal bekæmpes i luften. Det står klart, efter en lang række eksperter i et debatoplag i Ugeskriftet for Læger har slået fast, at spredningen af virussen først og fremmest sker via aerosoler (mikroskopiske partikler) i luften.
Dermed kommer ventilation, luftskifte og indeklima i spil i kampen mod sygdommen på et helt andet niveau end tidligere, hvor udpræget brug af håndvask og afspritning har været vejen til at undgå smitte.
– Erkendelsen er et paradigmeskifte, der åbner for et større fokus på strukturel forebyggelse af smitte, især gennem forbedret luftskifte. Omsættes dette i praktiske indsatser, kan det samtidig forbedre indeklimaet mere generelt. Dette underbygges af studier, der peger på, at et velventileret indeklima i skoler også har positiv effekt på elevers indlæringsevne og generelle trivsel. Gennem interventioner, der øger luftskifte eller renser luften, er der mulighed for dobbeltgevinster, ikke alene i skoler, men overalt, hvor mange er samlet i lukkede rum med relativt lidt plads, lyder det fra de i alt 20 eksperter, der bl.a. tæller Henrik Ullum, Statens Serum Institut og Lone Simonsen, Roskilde Universitet
Det betyder, at dårligt ventilerede rum kaster større smitte-risiko af sig, ligesom høj snak og sang øger risikoen, mens det har mindre betydning om man har sprittet hænder eller ej,
I indlægget peger de ydermere på et italiensk studie, der har undersøgt hvordan et nyinstalleret mekanisk ventilation i klasseværelser kan reducere smitten. Dog skal det undersøges mere, så det kan klarlægges hvilken effekt en forbedret indeluftkvalitet har på risikoen for luftvejsinfektioner mere generelt.
– Der er også brug for at belyse, hvilke løsninger der bedst fremmer synergien mellem smitteforebyggelse og generel trivsel som følge af bedre indeklima. I forhold til kommende epidemier og pandemier er det endvidere vigtigt at belyse, hvordan man kan opskalere fra et basisniveau til et øget beredskabsniveau gennem strukturelle tiltag (f.eks. øget luftskifte, luftrensning eller luftfiltrering) og individuelle tiltag (f.eks. anvendelse af masker) uden at indføre mere gennemgribende tiltag som nedlukninger og restriktioner, lyder det videre fra eksperterne.
Kilde: Ugeskrift for Læger