Før fjernvarmerørene bliver gravet i jorden og boligejerne kan modtage varmen, skal der være en tilstrækkelig høj tilslutning. Hvis man nogle steder ikke har tilstrækkelig høj tilslutningsprocent – eller frygter at få det, skulle man måske kaste et blik på Randers.
Her ligger nogle områder helt oppe på omkring 80 procent – et enkelt sted kan Verdo notere sig en tilslutning på noget usædvanlige 90 procent.
– Jeg er utrolig glad for, at vi oplever så høj tilslutning. Det viser, at Randers i de her år tager nogle store skridt væk fra de fossile brændsler. Det er godt for klimaet, og det er godt for priserne og forsyningssikkerheden, når vi er mange på fjernvarmen i de områder, vi dækker, siger fjernvarmechefen hos Verdo, Karsten Randrup
Den høje tilslutning kan skyldes flere ting, men en af dem er sandsynligvis udviklingen i gasprisen. Selvom vi er kommet igennem energikrisen, ligger gasprisen stadig på et niveau, der er markant højere end før energikrisen. Aktuelt er gasprisen omkring 72 procent højere end niveauet i 2019 og 2020.
– Der er nok ingen tvivl om, at gasprisen spiller en rolle, men det er svært at sige præcist hvor meget. Vi oplever også flere, der bare synes, at det er nemmere og mere trygt end at skulle håndtere sit eget fyr, og endelig er der dem, der skifter til fjernvarme, fordi klimaproblemerne bliver mere og mere nærværende. For mig er det egentlig ikke så vigtigt, hvad årsagen er. Jeg er bare glad for, at vi kan bidrage så markant til den grønne omstilling, lyder det fra Karsten Randrup.
Hos Verdo håber man nu på tilsvarende høj tilslutning i de kommende fjernvarmeprojekter i Stevnstrup og Harridslev. I begge områder er der allerede positive forhåndstilkendegivelser fra omkring 60 procent af husstandene, og typisk stiger antallet i takt med, at udrulningen går i gang.
Kilde: Verdo