
Risikoen for at blive ramt af oversvømmelse indenfor de kommende ti år bider ikke på langt de fleste danske boligejere. Mange gør intet for at ruste deres bolig til at imødegå vejrmæssige udfordringer, og cirka en femtedel aner ikke, om boligen overhovedet kan modstå det, hvis vejret viser tænder.
Det viser en ny undersøgelse af danskernes parathed og indstilling til klimatilpasninger, foretaget af analyseinstituttet Verian for If Forsikring.
Kun mellem 10 og 13 procent af danskerne frygter skader på deres bolig forårsaget af oversvømmelse, storme eller skybrud, mens 80 procent slet ikke ser det som en risiko – eller i hvert fald kun i begrænset omfang.
– Det er mit indtryk, at mange danskere ser på risikoen for oversvømmelser, når de overvejer at købe en bolig. Eksisterende boligejere kan derimod føle sig låst af boligen og af gæld heri og dermed have en tendens til at ignorere problemerne, siger Kirsten Halsnæs.
Hun er professor i klimaøkonomi på DTU, hvor hun er medforfatter på en rapport, der konkluderer, at Danmarks skader fra skybrud og stormfloder kan stige fra 7 milliarder kroner årligt i dagens Danmark til 27 milliarder kroner om 100 år.

En anden årsag er, at man i mange tilfælde slet ikke kan gøre noget som enkelt boligejer. Især ikke, hvis løsninger omfatter diger eller sluser.
Ikke desto mindre vækker undersøgelsen bekymring hos If Forsikring, der omvendt ikke er overrasket over analysen.
– Vi oplever allerede ekstreme vejrforhold og hundredårshændelser i Danmark, men mange boligejere forventer alligevel fortsat, at det ikke sker for dem. En del af de skader, vi ser opstå under kraftigt regnvejr, skyldes faktisk manglende indsatser, man som boligejer selv kunne have gjort. Det kan være at sikre, at taget er tæt, og huske jævnligt at rense tagrender, brønde og drænrør, siger produktchef og boligekspert hos If Forsikring, Eva Lindberg Vibe.
Hun mener, at ligesom myndighederne og beslutningstagere skal forberede sig på det ændrede klima, bør boligejere også gøre det.
Hun bakker op om en samfundsdebat om klimatilpasning og klimaforanstaltninger, men understreger, at der er en række foranstaltninger, boligejerne selv kan og bør foretage for at være bedre forberedt på ekstremt vejr.
– Som borgere og boligejere skal vi omstille os til at beskytte vores egen bolig bedre.
Kilde: If Forsikring