
Danskerne er med på at sætte energiforbruget ned, når vinteren sætter ind. Det viser en ny undersøgelse fra Energistyrelsen, der er foretaget sammen med Norstat.
Omkring 60 procent er klar til at skrue ned for varmen, selvom det bliver koldere, og motivationen for at sænke energiforbruget er endnu højere, når man kigger på strømforbruget.
Her er 72 procent i følge undersøgelsen motiverede for at spare på deres elforbrug. I marts foretog styrelsen en lignende befolkningsundersøgelse. Også her var danskerne klar til at sænke elforbruget, men slet ikke i samme omfang.
Lysten til at få en mindre elregning er således steget med 13 procentpoint på et halvt års tid.
Vi står i en ekstraordinær situation med rekordhøje energipriser og en udfordret forsyningssikkerhed. Det er derfor virkelig godt, at så mange danskere klart tilkendegiver, at de vil spare på varmen hen over vinteren, selvom det sker på en trist baggrund, siger Stine Leth Rasmussen, der er vicedirektør hos Energistyrelsen.
Selvom 60 procent vil spare på varmen, vil man fra Energistyrelsens side gerne have endnu flere med på den vogn. Et mindre varmeforbrug har stor betydning. Både for den enkelte, men også for hele landets energiforsyning.
Man sparer nemlig omkring 5 procent på varmeforbruget for hver grad, man skruer ned, forklarer hun.
Lysten til at spare må dog ikke tage overhånd. Varmen skal ikke længere ned end 18 grader – der dog også er så koldt, at man vil fryse uden godt med tøj på, hvis man sidder stille i længere tid.
Danskerne bliver også spurgt ind til, hvad der kan motivere dem til at spare på deres el- og varmeforbrug. Det er primært udsigten til en mindre energiregning, så er motivationsfaktoren, men langt fra kun det, viser svarene, der fordeler sig på denne måde:
80 procent – At spare penge
50 procent – At mindske Danmarks afhængighed af energi fra Rusland
43 procent – At gøre noget godt for klimaet og miljøet
36 procent – At bidrage til at Danmarks energiforsyning ikke kommer under pres
Vi kan se, at danskernes lyst til at spare på energien ikke kun handler om at spare penge. Tallene viser også, at danskerne i stigende grad forstår, at vi er i en kritisk situation, hvor vores energiforsyning er udfordret. Og man vil gerne bidrage til at undgå, at vi risikerer at stå i en situation med strømafbrydelser, siger Stine Leth Rasmussen.
Kilde: Energistyrelsen