Mangel på kvalificeret arbejdskraft sætter sig nu konkrete spor i den grønne energisektor. Ifølge en rundspørge, som Green Power Denmark står bag blandt sine medlemmer, har hver sjette virksomheden i netop denne sektor, flyttet produktionen til udlandet.
Og det er skidt, da det bl.a. er dem, som skal bære den grønne omstilling igennem.
77 procent af virksomhederne forventer at skulle øge antallet af ansatte frem mod 2030, men 42 procent mener, at mulighederne for at ansætte de medarbejdere i Danmark er “meget dårlige” eller “dårlige”.
– Det er stærkt bekymrende. Vi skal bruge alle de redskaber, vi har i kassen, for at sikre, at virksomhederne kan ansætte de medarbejdere, de har brug for. Vores klimaindsats er dybt afhængig af, at der er medarbejdere, som kan udføre arbejdet, siger Jan Hylleberg, viceadm. direktør i Green Power Denmark.
I de kommende år skal vi grave kilometervis af elkabler, brintrør og fjernvarmerør ned. Vi skal producere vindmøller og placere dem på både land og hav. Og vi skal opbygge en helt ny industri, som kan producere grønne brændstoffer. Virksomhederne får derfor brug for mange flere elektrikere, smede, industriteknikere, ingeniører og IT-specialister.
– Det er ikke nok at vedtage ambitiøse mål og sætte streger på papiret. Vi skal også grave, trække kabler og producere alt det udstyr, som er nødvendigt for den grønne omstilling. Vi får brug for mange mennesker til at udføre de opgaver, og det er afgørende, at vi tager hånd om udfordringen, inden det er for sent, siger Jan Hylleberg.
I dag beskæftiger den grønne energisektor omkring 70.000 medarbejdere, men tidligere undersøgelsen fra organisationen har vist, at der er brug for 45.000 flere, hvis klimamålene skal blive en realitet.
Green Power Denmark anbefaler, at regeringen nedsætter et partnerskab med relevante ministerier, arbejdsmarkedets parter og brancheaktører. Partnerskabet skal kortlægge, hvor der er behov for en indsats og komme med en plan for, hvordan man kan skaffe den nødvendige arbejdskraft.
På forhånd står det dog klart, at der er brug for en bred indsats. Vi skal styrke de tekniske ingeniør- og erhvervsuddannelser og uddanne flere elektrikere, smede, industriteknikere, maskinmestre og VVS’ere.
Det skal være attraktivt for seniorer at blive på arbejdsmarkedet, og der skal være langt flere kvinder i energisektoren. Endelig er det nødvendigt at kigge mod udlandet for at finde en væsentlig del af de kommende medarbejdere.
– Det skal være lettere at ansætte og fastholde internationale medarbejdere med de kompetencer, som virksomhederne efterspørger. Uanset hvordan vi vender og drejer det, får vi brug for at hente dygtige folk i Europa og resten af verden, hvis vi skal skaffe nok medarbejdere til at gennemføre den grønne omstilling, siger Jan Hylleberg.
Kilde: Green Power Denmark