
Luftforureningen over vores hovedstad bliver forurenet af bl.a. brændeovne og biler, og det har længe være kendt, at det påvirker indbyggernes helbred.
Nu viser en rapport Københavns Kommune imidlertid, at det måske er værre end tidligere antaget, og at den dårlige luft kan være skyld i hvert 10. dødsfald.
Tillige giver luftens ringe tilstand også dårligere livskvalitet, den forværrer eksisterende sygdom, giver flere sygedage, nedsætter aktivitetsniveauet og kan øge risikoen for overvægt.
Luftforurening er et kæmpe problem. Brændeovnene i København udleder flere sundhedsskadelige partikler end bilerne, og luftforureningen gør helt almindelige københavnere syge, forringer vores livskvalitet og er årsag til for tidlig død. Det skylder vi både os selv og vores børn at gøre noget ved nu. Vi skal sætte københavnernes helbred først og gøre alt, hvad vi kan for at få renere luft i byen. Flere skal vælge cyklen over bilen, flere skal gå over til elbil og langt færre skal fyre op i brændeovnen, siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF).
Derfor vil kommunen få københavnerne til i højere grad at tage cyklen til det oplagte transportmiddel. Det skal ske ved at gøre forholdene for de cyklende endnu bedre. Sidste nye skrig bliver en cykelgade i Vendersgade.
Alle i byen kan dog ikke klare sig med en to-hjulet, men dem på fire hjul skal i højere og højere grad have elektroner på batteriet frem for fossile brændstoffer i tanken. En ny handlingsplan indenfor delebilisme og el-ladeinfrastruktur skal gøre sit til at få gjort byen mere grøn
Det kan ikke være rigtigt, at det skal være med livet som indsats at trække vejret i København. Derfor skal vi indrette byen, så biltrafikken fylder mindre, og luftforureningen bliver nedbragt. Elbiler og delebiler kan løse en del af problemet, så disse løsninger arbejder vi for at fremme, men grundlæggende skal biltrafikken nedbringes, så børn, unge og voksne kan trække vejret mere ubekymret i landets hovedstad, siger teknik- og miljøborgmester Line Barfod (EL).
De to borgmestre er enige om, at der skal sættes turbo på, fordi København skal være en af verdens sundeste og grønneste hovedstæder. De ønsker at udvide byens Miljøzone, så alle dieselbiler skal have et partikelfilter for at køre ind i zonen. Og de opfordrer regeringen til at skærpe muligheden for at nedlægge brændeovne i store byer, hvor mange mennesker bor tæt.
Kilde: Københavns Kommune