
Nogle borgere blev glædelig overraskede, da der dumpede en varmecheck ind på kontoen sidste år. ikke mindst, fordi de slet ikke var berettiget til at få pengene.
Nu har Energistyrelsen undersøgt, hvorfor og hvor mange, der fik en varmecheck, som de ikke skulle have haft, og fejlene falder i to grupper.
Baggrunden for at få pengene var dels opvarmningsform pr. den 1. januar 2022, dels husstandsindkomsten baseret på CPR adresse 1/1-22 og årsopgørelser fra 2020.
1,6 % har fået varmecheck på grund af fejl i data omkring opvarmningsformen. Op til 1 % har fået penge som følge af en skønnet 2020-indkomst, der skyldes en uafsluttet årsopgørelse.
De to grupper kan ikke sådan uden videre lægges sammen, da der kan være overlapninger, så konklusionen fra undersøgelsen er, at mellem 1,6 og op til 2,6 % har fået varmepenge, som de i følge forudsætningerne ikke skulle have haft.
Det betyder dog ikke, at de skal betale pengene tilbage. Det skyldes, at midlerne faktisk ikke er uretmæssigt udbetalt i forhold til loven. Loven siger, at de skal have tilskuddet baseret på datakilderne og ikke på de faktiske forhold.
Der er dermed heller ikke tale om fejludbetalinger i lovens forstand.
Varmecheckens supplerende ansøgningsrunde åbner den 14. marts og løber otte uger frem
Muligheden retter sig mod den gruppe af borgere, der ikke fik udbetalt varmecheck i forbindelse med den automatiske udbetaling i august sidste år, og hvor der er tale om ikke-selvforskyldte datafejl. De husstande, der kan dokumentere, at de lever op til kriterierne i loven og søger inden for de otte uger, vil være berettiget til udbetaling af varmecheck.
Kilde: Energistyrelsen