
EU har vedtaget en aftale om prisloft på gaspriserne. De må ikke kommer over 180 euro pr. MWh på TTF-børsen. I øjeblikket ligger prisen et godt stykke fra den grænse, nemlig 116 euro.
Hos Dansk Industri (DI) er man langt fra begejstret for udsigten til prisloftet, og organisationen frygter, at loftet kan ødelægge det nuværende gasmarked, ligesom EU også kan blive en langt mindre interessant marked for dem, som sælger flydende gas.
Hvis gasprisen igen eksplodere, og rammer det nye loft, er der en stor risiko for at gasleverandørerne ganske enkelt søger uden om EU, når de skal vælge, hvor de vil sælge gas, lyder argumentet fra DI.
Det er yderst problematisk at lægge et loft på gasprisen. EU rykker ved nogle grundlæggende mekanismer på gasmarkedet, der kan give bagslag. Vi står i en energikrise, fordi der er mangel på gas. Det er faktisk takket være en velfungerende prisdannelse og markedsmekanisme, at vi har afværget et nedbrud i gasforsyningen og har kunnet fylde vores lagre op, siger Emil Fannikke Kiær, politisk direktør i DI.
DI retter ikke sin beklagelse mod den danske regering, der heller ikke kan se, at et prisloft er den rigtige vej at gå, men den politiske virkelighed ville det anderledes.
Umiddelbart mangler Europa ikke gas til denne vinter, så frygten kommer, når man kigger længere frem, og her er der til gengæld positive takter i de planer, der er i EU om at gå på fælles gasindkøb.
Allerede nu er det nødvendigt, at vi forbereder os til næste vinter og sikrer gasforsyningen. Derfor er det positivt, at medlemslandene har vedtaget en model, der koordinerer fælles gasindkøb på tværs af EU. Det vil give mulighed for større gaskontrakter. Energikrisen skal løses i EU, og det fællesskab styrkes nu, siger Emil Fannikke Kiær.
I realiteten er det dog hverken fælles gasindkøb eller prislofter, der skal til, mener DI. I stedet skal der trækkes et helt andet sted hen. Den grønne omstilling skal endnu mere op i gear – bl.a. ved hjælp af kortere godkendelsesprocesser til nye grønne projekter.
Tillige skal der langt mere fokus på energieffektivisering, så vi ganske enkelt bruger mindre energi. En langt billigere løsning end at bygge og bygge for at følge med det hastigt voksende energiforbrug.
Kilde: Dansk Industri