I denne udgave af artikelserien om bæredygtig ventilation går turen til UN17 Village, Ørestaden. Byggeriet, som ejendomsudvikleren Nrep står bag, har opnået både DGNB Platin og DGNB Hjerte. Ikke mindst ved DGNB Hjerte-certificeringen spillede ventilationen en afgørende rolle
Artiklen er tredje artikel i serien “Bæredygtig ventilation”, og har været bragt i HVAC Magasinet nr. 6, 2025. Den kan læses uden illustrationer herunder (læs originalartiklen her)
Af Rasmus Brinck, Dantherm Group
UN17 Village er et ambitiøst boligprojekt i Ørestaden udviklet af ejendomsudvikleren Nrep, som er kendt for sine visioner om bæredygtighed. Projektet omfatter fem bygninger og skal huse omkring 1100 beboere fordelt på 535 lejligheder. Byggeriet blev igangsat i 2021 og stræber efter at skabe et helhedsorienteret boligkompleks i otte etager baseret på en landsbymodel, der integrerer alle FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling. Nreps mål er at skabe et samfund, hvor miljømæssig, social og økonomisk bæredygtighed er grundpillerne, og dermed skabe en model for fremtidens grønne og sunde boliger.
Eksempelvis kan det nævnes, at Nrep som led i at nedbringe CO2-aftrykket har lagt vægt på, at leverandører kommer fra lokalområdet for at minimere de transportrelaterede emissioner; og byggepladsen, som leveres af entreprenør CG Jensen, er 100 procent fossilfri, da alt kører på enten elektricitet eller biobrændsler.
Endelig har UN17 Village opnået DGNB-certificeringerne DGNB Platin og DGNB Hjerte, som kræver høje standarder for sundhed og komfort.
Ventilationens betydning i bæredygtigt byggeri og DGNB-certificeringen
Med et stærkt fokus på sundhed og komfort har projektet et særligt mål om at sikre et godt indeklima som fundament for både fysisk og mentalt velvære. Ventilation spiller derfor en afgørende rolle for beboeroplevelsen og for, at det samlede projekt kan opnå DGNB Hjerte-certificering.
DGNB Hjerte er udviklet med udgangspunkt i de fem hovedkategorier: luftkvalitet, akustik, visuel komfort, termisk komfort og arkitektonisk værdi. For luftkvalitet betyder det blandt andet et tilstrækkeligt luftskifte, lave afgasninger fra byggematerialer, radonmålinger og en høj filterklasse til ventilationen (læs mere om kravene på Rådet for bæredygtigt byggeri: DGNB Hjerte).
Ventilationssystemet, som i UN17 Village er projekteret og installeret af Pro|Ventilation, er en central komponent i at imødekomme de høje krav til luftkvalitet i DGNB Hjerte. Blandt andet skal det leverede ventilationssystem selv være DGNB-certificeret med henblik på energieffektivitet, ydelsesevne og filtrering. Konkret stilles der krav om:
• Regulering af luftfugtigheden med entalpi varme- og fugtgenvindingsvekslere.
• VOC-monitorering (filtrering af flygtige organiske forbindelser).
• Pollenfiltrering i form af ePM1 55%-filtre.
• Reduktion af skadelige partikler og kemikalier i indeluften.
Indeklimaet omfatter både synlige og usynlige faktorer – fra temperatur og træk til partikler fra madlavning og byggematerialer. Derfor er det vigtigt, at ventilationsmaterialerne er fri for skadelige stoffer. Ventilationsløsninger bidrager til DGNB-scoringer inden for blandt andet termisk og atmosfærisk indeklima (SOC1.1 og SOC1.2) og indgår i det samlede bæredygtighedsregnskab. Reelt har ventilationsløsningen dog indvirkning på en lang række kriterier for DGNB-vurderingen.
Ventilation til boliger skal ikke blot sørge for god luftkvalitet, men også indgå i et større regnskab for bæredygtighed. Det gælder både om at skabe et sundt indeklima i boligerne, men også om at produktionen af aggregaterne er i overensstemmelse med bedste praksis i forhold til materialevalg, affaldshåndtering og produktets livscyklus.
En lang række af loft- og vægmonterede ventilationsanlæg til private hjem, villaer og lejligheder er i dag DGNB-certificerede. Anlæg designet til installation i standardskabe, på vægge eller i lofter, kan anvendes i private hjem og lejlighedskomplekser af enhver størrelse.
I DGNB betyder fleksible installationsmuligheder, at man for eksempel under ECO2.1 (se tabel 1) kan arbejde med arealudnyttelse, og at installationerne let kan ændres, hvis behovet ændrer sig.
Ventilationsanlæg har størst effekt, hvis de bliver monteret og installeret korrekt. I DGNB arbejder man blandt andet med idriftsættelse (commissioning) under PRO2.3, hvor processen bliver så let som mulig med installatører, der har et væld af muligheder for funktionsafprøvning og indstilling af anlæggene – blandt andet via PC Tools, ModBus-forbindelse og tilsvarende.
I DGNB er tankegangen også, at brugerne skal være i centrum. Derfor vil brugervenlige produkter med mulighed for styring give point.
Indeklimahjulet
Til at kortlægge en boligs indeklima blev indeklimahjulet (se figur 1) udviklet i 2017 i et samarbejde mellem Realdania, Pluskontoret, Lendager Group og MOE (nu Artelia) med fokus på indeklimaet i nybyggeri. Indeklimahjulet viser, hvor mange parametre, der indgår i at tilvejebringe et godt indeklima, og hvor mange opgaver ventilationen skal løse. Bortset fra radon og lys er ventilation mere eller mindre involveret i alle andre forhold.
I samarbejde med MOE (Artelia), en af initiativtagerne til indeklimahjulet og rådgivende ingeniør bag UN17 Village, havde Dantherm tidligere udviklet et ventilationsaggregat, som kunne løse en lang række af de indeklimaproblemer, som er kortlagt i indeklimahjulet. Det gælder blandt andet:
• Forbedret generel komfort via både varme- og fugtgenvinding (entalpi).
• Styring af niveauet af VOC-indholdet (flygtige organiske forbindelser) i atmosfæren, for eksempel fordampning af kemikalier fra byggematerialer, møbler, parfume og rengøringsmidler.
• Reduktion af pollen, bakterier, støv, skimmelsvamp, dårlig lugt og andre skadelige partikler.
Resultatet er et ventilationsaggregat, som er kraftigt nok til at opfylde de specifikke krav til luftstrømmen i de rummelige UN17-boliger, samtidig med at det er meget kompakt og nemt at installere. Aggregatet (HCV 460 E1) leveres også med avancerede styringsstrategier, som ikke findes i ret mange boligventilationsanlæg på markedet. Det justerer ikke blot efter temperaturen og luftfugtigheden i et område, men monitorerer også for blandt andet VOC for at sikre, at luftkvaliteten altid er optimal.
Entalpiveksler genvinder fugtighed
I udgangspunktet var det valgte aggregat udelukkende udstyret med en konventionel varmeveksler for at maksimere varmegenvindingen, men for at opfylde Nrep’s ambitioner blev aggregatet udstyret med en entalpiveksler. Entalpiveksleren genvinder fugtigheden fra udsugningsluften om vinteren, så der holdes et konstant og sundt fugtniveau inden døre. Om sommeren, hvor luftfugtigheden er høj, affugtes indblæsningsluften, når den passerer gennem veksleren, hvilket giver kølig, frisk og behagelig tør luft. Den automatiske fugtighedsstyring er afgørende, da udeluften om vinteren kan blive så tør, at det har en negativ indvirkning på indeklimaet. Udover at påvirke komforten inden døre, så kan ubalanceret luftfugtighed på sigt påvirke selve bygningen negativt.
I forhold til DGNB har kontrol af luftfugtigheden indvirkning på SOC1.1, hvor der arbejdes med termisk komfort. Luftfugtigheden er et ofte overset aspekt ved indeklimaet, som med det rette ventilationsaggregat kan give store fordele.
For at sikre en effektiv implementering er der løbende kontakt mellem bygherre og leverandører, hvor test og uddannelse sikrer en korrekt installation og brug af systemet. Der er udviklet instruktionsvideoer og vejledninger til beboerne, så de har kendskab til systemets funktioner og brugervenlighed, hvilket understøtter det gode indeklima og optimal energibesparelse.
BOKS:
Artikelserie om bæredygtig ventilation
Rasmus Brinck, Dantherm Group, står bag den tredje artikel i HVAC Magasinets serie om bæredygtig ventilation. Denne gang er udgangspunktet ventilation koblet til DGNB-certificering – ikke mindst DGNB Hjerte. DGNB Hjerte er udviklet med udgangspunkt i de fem hovedkategorier: luftkvalitet, akustik, visuel komfort, termisk komfort og arkitektonisk værdi.
Artiklen tager os med ud til UN17 Village, Ørestaden. Et ambitiøst boligprojekt i Ørestaden udviklet af ejendomsudvikleren Nrep.
BOKS:
HCV 460 E1
• Automatisk behovsstyret ventilation med indbygget fugtføler, der reducerer energiforbruget i perioder med lavt ventilationsbehov.
• Sommertilstand, hvor indblæsningsventilatoren standses, når kølig udeluft kommer ind gennem åbne vinduer og sænker rumtemperaturen.
• Brændeovns-/pejsetilstand, der skaber et forbigående indvendigt overtryk for at forbedre skorstenens funktionalitet.
• Varmegenvinding.
• EC-ventilatormotorer med særdeles lavt energiforbrug (lav SEL-værdi). Se krav i bygningsreglementet, kap. 11 Energiforbrug og klimapåvirkning (§ 250 – § 298).
• Indbyggede trykstudser giver nem kalibrering.
• Passer i et skab på 60 x 60 cm.
• Reduceret emballageforbrug.
• Umalet, galvaniseret kabinet.
• Fleksible kanaltilslutninger.