• LinkedIn
  • KURSER OG MESSER
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

HVACFOKUS

Viden og nyheder om bæredygtigt byggeri, indeklima, ventilation, vand, varme og køling samt energiforsyning

  • BrancheNyt
  • Bæredygtigt byggeri
  • Energi
  • Indeklima
  • Navne
  • Vand
  • Varme & køling
  • VVS
  • Artikler fra HVAC Magasinet

Artikler fra HVAC Magasinet22. 04. 2025 | Heidi Thode

Dansk konsortium henter millioner til EcoGain-teknologien

Artikler fra HVAC Magasinet22. 04. 2025 By Heidi Thode

Den danske PropTech-startup Airlich har, sammen med Deas og DTU, fået støtte fra Energistyrelsen til at validere og anvende EcoGain; en ny teknologi, der har potentiale til tæt på en halvering af energiforbruget til varme, ventilation og køl. Samtidig sikrer det et sundt indeklima i store kommercielle ejendomme. Indeklima er i dag en vigtig faktor i DGNB-certificering og ESG-mål

Artiklen har været bragt i HVAC Magasinet nr. 5, 2025 og kan læses uden illustrationer herunder (læs originalartiklen her)

Tekst: Lotte Lund, Media Lab
Fotos: Airlich

Med en bevilling på 7,35 millioner kroner kan et konsortium bestående af den danske PropTech-startup Airlich, to førende indeklimaforskere fra DTU og den store ejendomsforvalter og rådgiver Deas lægge an til en energieffektivitetsrevolution inden for den grønne omstilling i ejendomsbranchen. Bevillingen stammer fra Energistyrelsens Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP). De tre aktører i konsortiet lægger tilsammen godt 4 millioner kroner i egenfinansiering, så det samlede budget ender på 11,4 millioner kroner.
– Energieffektivitet og indeklima ses ofte som hinandens modsætninger, men EcoGain muliggør både lavere omkostninger, reducerede CO2-emissioner og et bedre indeklima. Potentialet er enormt, siger Rasmus Jølck, CEO i Airlich, der har samlet de tre aktører.
Indeklima har målbar stor indflydelse på menneskers produktivitet, sundhed og velvære. Derfor er indeklima også blevet en vigtig faktor at tænke ind i DGNB-certificeringer og ESG-mål herhjemme.
Over to år vil bevillingen fra EUDP gøre det muligt at validere og anvende Airlichs state-of-the-art luftrensningssystem, EcoGain, i forskellige bygningstyper, herunder kontorer, detailhandelsområder og større møde- og konferencefaciliteter herhjemme. Formålet er at skabe et stærkt fundament til skalering både nationalt og internationalt.
– EcoGain er baseret på dansk forskning. Det kan installeres på både nye og eksisterende ventilationsanlæg og kan reducere energiforbruget til varme, ventilation og køl med op til 45 procent og dermed bidrage væsentligt til at sænke både driftsomkostninger og CO2-udledning. Samtidig forbedrer EcoGain luftkvaliteten indendørs ved at fjerne partikler, virus, bakterier og flygtige organiske stoffer, forklarer Rasmus Jølck om Airlichs teknologi.

Vejen frem for PropTech-branchen
Bygningsdrift står i dag, ifølge Det Internationale Energiagentur, for cirka 40 procent af verdens samlede energiforbrug og 36 procent af verdens samlede CO2-emissioner.
Rasmus Jølck vil med EUDP-projektet gerne vise vejen frem for PropTech-branchen.
– Udvikling af ny teknologi kræver en fælles indsats fra alle stakeholdere i PropTech-økosystemet. Støtte fra Energistyrelsen muliggør et samarbejde som vores mellem innovative små SMV’er, store corporate bygningsforvaltere og akademiske partnere, der tilsammen har innovationskraft, bygningsmasse og videnskabelig tyngde til at sikre effektive og veldokumenterede teknologier valideret i et relevant miljø, siger han.
De to forskere i EUDP-projektet er to af DTU’s førende eksperter inden for ventilation og indeklima: professor Pawel Wargocki og lektor Lei Fang. Begge er ansat på DTU Sustain, som er blandt de førende universitetsinstitutter i Europa med fokus på miljø- og ressourceteknologi.
– Vores ambition er at skabe moduler, der kan tilbydes enhver kommerciel bygning, hvor der er et ønske om at reducere sit energiforbrug og forbedre indeklimaet. I projektet skal vi både undersøge EcoGain i kontrollerede betingelser i laboratoriet samt i udvalgte Deas-bygninger. Her får vi mulighed for at dokumentere, hvordan teknologien fungerer på den lange bane i den virkelige verden. Den type information er stort set ikke-eksisterende i faglitteraturen, hvor man normalt kun tester lignende teknologier i laboratoriet, siger Lei Fang.
Pawel Wargocki tilføjer:
– Vi skal måle både koncentration af forureninger i luften samt respons fra brugere. Vores tests kommer til at være omfattende og følge høje standarder. Der er behov for at se nærmere på dette aspekt, og vi er meget glade for, at EUDP nu har givet os chancen.

På forkant med indeklimateknologi
Deas er gået med i konsortiet for at være på forkant med fremtidens energieffektivitet og indeklimateknologi.
– Vi ser gode perspektiver i at forbedre energieffektiviteten og indeklima, hvor vi hidtil har haft meget begrænsede muligheder for luftrensning og recirkulering i kontorejendommene. Vi er med, fordi vi får mulighed for at påvirke projektet og helt lavpraktisk at få erfaringer med, hvordan denne teknologi virker, når den implementeres i vores investorers ejendomme. Vi er også med, fordi EcoGain kan bruges sammen med eksisterende ventilationsanlæg, og det kan skabe yderligere besparelser på driftsøkonomien samt mindske bygningens CO2-aftryk gennem øget mulighed for genanvendelse af eksisterende tekniske anlæg. Det er bæredygtigt og både til fordel for lejere og ejere af bygningen, siger Kasper Furu, climate indoor lead specialist i Deas.
Projektet gik i gang 1. marts, og Deas kontakter sine investorer, typisk pensionsselskaber, som gerne vil være på forkant med den grønne omstilling, og udvælge, hvilke bygninger Airlichs EcoGain-anlæg skal installeres i.
– Bygge- og ejendomsbranchen er generelt meget konservativ. Derfor er disse støtteordninger til innovation vigtige. De skaber tryghed om ny teknologi og kan virke som løftestang, siger Kasper Furu.
EUDP-ansøgningsprocessen blev styret af rådgivningsvirksomheden Canute-by-Thursday, der blandt andet rådgiver startups i skalering, og er eksperter i at navigere i offentlige fondsmidler fra både Danmark og EU.
– Vi tager kun projekter, som vi selv tror på, da størstedelen af vores aflønning er succesbaseret. Dette projekt er virkelig inspirerende og vil bringe grøn innovation frem, det som Danmark skal leve af fremover. Det er ikke forskning for forskningens skyld. Dette konsortium – bestående af førende akademikere, en innovativ SMV og en veletableret større virksomhed – det kan virkelig rykke, siger Steen M.N. Olesen, partner i Thursday Consulting P/S.

Samarbejde er et forbillede for branchen
Michael Ambjørn, CEO, PropTech Denmark, mener, at samarbejdet mellem Airlich, DTU og Deas er et forbillede for PropTech-branchen.
– Det trækker på flere af de trends, som vi ser nu, herunder behovet for samarbejde på tværs af branchen og behovet for digital innovation. Den seneste udgave af Danish PropTech Report viste, at grøn omstilling er den største prioritet for branchen, og her tager projektet fat på to af de største udfordringer, ejendomsbranchen står overfor: energioptimering og sund indendørs luftkvalitet, siger han i forbindelse med EUDP-bevillingen til EcoGain-projektet og fortsætter:
– Det er udfordringer, der er tæt bundet sammen, og som ofte går i konflikt med hinanden: mere ventilation betyder ofte højere energiforbrug. Ligesom silotænkning går i konflikt med både innovationstrang og samarbejdsevne. Men ved at kombinere Airlichs banebrydende teknologi, Deas’ operationelle ekspertise og DTU’s forskningskapacitet har vi her et eksempel på, hvordan samarbejde og innovation kan føre til transformative løsninger, der er til gavn for både mennesker, planeten – og pengepungen.
Michael Ambjørn slår fast, at grøn omstilling ikke kun handler om kroner og ører på elregningen, men også CO2-regnskabet.
Hvis ikke man har styr på begge, så er dialogen med realkreditinstitutter, pensionskasser og andre, der finansierer ejendomsprojekter, udfordret. De er allerede nu mere datadreven end bare sidste år, og data-appetitten kommer kun til at tiltage, påpeger Michael Ambjørn.

Skrevet i: Artikler fra HVAC Magasinet

Seneste nyt fra redaktionen

I morgen går det atter løs til en totalt udsolgt vvs-messe i Odense

BrancheNytSeneste20. 05. 2025

På forhånd er der optræk til endnu et brag af en messe, når VVS´25 slår dørene op i morgen. Der er totalt udsolgt, så der er lagt op til, at dette års udgave måske kan tage kampen op med messen i 2023. Her slog man nemlig ikke bare én, men hele to rekorder. Det samlede besøgstal var på 9.570. [...]

Velkomn og HusCompagniet fortsætter samarbejdet i nyt, stort boligprojekt

Bæredygtigt byggeri19. 05. 2025

Ejendomsselskabet Velkomn indgår samarbejde med HusCompagniet om at opføre 190 række- og dobbelthuse i Ringsted. Det er parternes andet store projekt sammen, efter de gik sammen om at opføre 153 rækkehuse i Haslev på Sydsjælland. - Sammen med HusCompagniet har vi fundet stærke kvalitetsløsninger [...]

Fjernvarmesektoren skal hæve sikkerheden – beredskabsniveauet op på gul

AktueltEnergi16. 05. 2025

Energistyrelsen beder olie- og fjernvarmesektorerne om at skærpe opmærksomheden på sikkerheden ved deres anlæg og hæver beredskabsniveauet til GUL - middeltrussel. Det er samme niveau som i øvrige dele af energisektoren. Skærpelsen sker på baggrund af det generelle trusselsniveau for cyberangreb [...]

Danmark sakker bagud på vigtige teknologier – især Kina er løbet fra os de seneste 10 år

AktueltEnergi16. 05. 2025

Danmark har over de seneste 10 år tabt terræn i forhold til vores internationale konkurrenter inden for kritiske teknologiområder. Det viser en ny rapport fra Akademiet for de Tekniske Videnskaber (ATV). Rapporten ”16 kritiske teknologiområder – danske specialer” analyserer teknologiområder, [...]

Ny bestyrelse i Energy Cluster Denmark

BrancheNytEnergi16. 05. 2025

Nordic Hydrogen og NorSea Denmark er blandt de nye navne i bestyrelsen i den danske energiklynge. Aktuelt består Energy Cluster Denmarks bestyrelse af 23 medlemmer blandt selskaber og organisationer i energisektoren. De valgt ind ved generalforsamlingen, og ved samme lejlighed blev der [...]

Kæmpe batterianlæg på Bornholm kan holde øen kørende med strøm i op til to timer

AktueltEnergi15. 05. 2025

Med en kapacitet på 30 MW og 43 MWh, er det Danmarks største Battery Energy Storage System, som energikoncernen EWII har sat i gang på Bornholm. Batteriet kan holde øen kørende med strøm i op til to timer, men i det daglige er det en hel anden funktion, som anlægget skal udføre. - Elnettet [...]

Andel Energi overtager platform til sikring af fleksibelt energiforbrug

Energi14. 05. 2025

Flex Platformen er resultatet af et innovativt samarbejde mellem IBM og Andel Energi. Teknologien gør det muligt at bruge kunders elforbrug som virtuelle batterier og balancere elnettet i realtid – i takt med hvor meget grøn strøm der produceres. Hidtil har det været et partnerskab mellem de to [...]

De første vejledninger til den kommende NIS 2-lov ligger nu klar

BrancheNytSeneste14. 05. 2025

Styrelsen for Samfundssikkerhed har de to første vejledninger klar til den kommende NIS 2-lov, der træder i kraft den 1. juli i år. Formålet er at hjælpe virksomheder med at finde ud af, om de er omfattet af loven – og hvilke krav ledelsen i så fald skal leve op til. I takt med den stigende [...]

Energiselskab forsøger at sparke mere gang i salget af elbiler til erhvervslivet

AktueltEnergi14. 05. 2025

En opgørelse fra AutoBranchen Danmark viser, at erhvervslivet generelt halter voldsomt efter, når det gælder køb af elbil. Mens private bilkøbere vælger elbil i over 80 procent af tilfældene, ligger erhvervslivets hang til elbiler nede på 45 procent. Hvad baggrunden for dette fodslæberi er, kan [...]

Evakuering af køleanlæg uden tidskrævende overvågning

ProduktNyt14. 05. 2025

Testo lancerer et nyt produkt, 565i vakuumpumpen, som muliggør fuldautomatisk evakuering af køleanlæg og varmepumper. Dette automatiserede system er designet til at spare kunderne en masse tid og tilbyder dem større fleksibilitet i deres daglige arbejde. Evakueringer udgør en vigtig del af [...]

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

Seneste Nyheder

  • I morgen går det atter løs til en totalt udsolgt vvs-messe i Odense

    20.05.2025

  • Velkomn og HusCompagniet fortsætter samarbejdet i nyt, stort boligprojekt

    19.05.2025

  • Fjernvarmesektoren skal hæve sikkerheden – beredskabsniveauet op på gul

    16.05.2025

  • Danmark sakker bagud på vigtige teknologier – især Kina er løbet fra os de seneste 10 år

    16.05.2025

  • Ny bestyrelse i Energy Cluster Denmark

    16.05.2025

  • Kæmpe batterianlæg på Bornholm kan holde øen kørende med strøm i op til to timer

    15.05.2025

  • Andel Energi overtager platform til sikring af fleksibelt energiforbrug

    14.05.2025

  • De første vejledninger til den kommende NIS 2-lov ligger nu klar

    14.05.2025

  • Energiselskab forsøger at sparke mere gang i salget af elbiler til erhvervslivet

    14.05.2025

  • Evakuering af køleanlæg uden tidskrævende overvågning

    14.05.2025

  • DGNB-certificeret ventilation i praksis

    13.05.2025

  • Øget energieffektivitet og et skridt mod bæredygtighed – digitale tvillinger i supermarkedskølesystemer

    13.05.2025

  • Dårlig idé at udskyde udfasning af gassen – og biogas er til andre formål end boligopvarmning

    12.05.2025

  • Silkeborg Forsyning må ud i en genberegning – for få borgere gik med på fjernvarmeprojekt

    09.05.2025

  • Bygma klar med gratis platform til at lette arbejdet med de nye BR-regler

    09.05.2025

Alle nyheder ›

/Brochurer
/White papers

  • Clarrods Vintage Brown (DK) | Rørfittings | 2025
  • Faldsikring og afskærmning Flyer (DK) | 2025
  • Lindapter Hovedkatalog (EN) | Stålsamlinger | 2024
  • Kee Klamp Brochure (DK) | Rørfittings | 2020
  • Køl og ventilation Flyer (DK) | 2024
  • Komplet klarhed med EPD
  • ELGEF Plus Y-Anboringsbøjle
  • ELGEF Plus brochure
  • Montagevejledning Lindab Safe og Rekt E60/E90
  • Unistrut katalog (DK) | Montagesystem | 2023
Se alle ›

Læs HVAC Magasinet online

Annoncering i HVAC Magasinet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik