Schneider Electric lander rekordaftale med NCC om hospitalsbyggeri

I sidste uge blev der lagt det sidste tagspær på Nyt Hospital Nordsjælland, og de ydre rammer af det nye akuthospital står nu klar. Forude ligger arbejdet på de indre linjer, herunder udarbejdelsen af den teknologiske infrastruktur, som energioptimeringsspecialisten Schneider Electric kommer til at stå for. Schneider Electric har meget erfaring med tidligere hospitalsbyggerier i Danmark i blandt andet Skejby Sygehus og Regionshospitalet Horsens. Aftalen med NCC om akuthospitalet Nyt Hospital Nordsjælland er dog i en anden kaliber og den største enkeltstående ordre for Schneider Electric i Danmark nogensinde:

”Det er en kæmpe cadeau at vinde det her projekt, som er unikt i kraft af ikke bare sin størrelse, men også den gennemtænkte og særlige holistiske arkitektur, der skaber et mere imødekommende og ”hjemligt” hospital, og som allerede har vakt stor interesse i udlandet,” siger Henriette Urne Rørdam, der er International Account Manager, Strategic Accounts Life Sciences hos Schneider Electric i Danmark.

Set oppefra ligner hospitalet en firkløver, og arkitektonisk er der i det hele taget tænkt i organiske former og naturlige materialer med fx træbeklædning på facaden, for at skabe en tæt forbindelse mellem den omgivende natur og hospitalet.

 

Fleksibelt og fremtidssikret byggeri 

I valget af teknologiløsning har bygherre lagt vægt på at sikre en fleksibel, solid og fremtidssikret teknologiplatform, der kan følge med kundens skiftende behov – både nutidens og fremtidens. Samtidig har der været fokus på at sikre, at driften bliver så enkel og automatiseret som mulig, så de ansatte kan fokusere deres tid på patienterne.

”For os var det afgørende at tilknytte en fagentreprenør til projektet, som vi kunne sparre med for at sikre, at de endelige løsninger lever op til de krav, et moderne hospital stiller. Vi ønskede derfor en fagentreprenør, der både kunne bidrage med rådgivning i den indledende fase og med implementering af de valgte løsninger i udførelsesfasen,” siger Casper Kasting, projektdirektør hos NCC.

Konkret skal Schneider Electric levere et fuldt BMS-system, der sikrer et godt indeklima og arbejdsmiljø gennem smart energiovervågning- og styring samt håndtere sikkerheden i forhold til blandt andet brand og adgangskontrol. Derudover kommer de også til at stå for al elarbejde i byggefasen.

 

Stærkt samarbejde højner kvaliteten  

Med ønsket om at bane vejen for en ny og bedre samarbejdsmodel i byggebranchen inviterede NCC og bygherren Region Hovedstaden allerede tidligt i processen relevante fagentreprenører med til styregruppemøder. Her fik fagentreprenørerne mulighed for at bidrage med rådgivning på deres respektive fagområder – fremfor blot at kobles på som produktleverandører i allersidste fase af projektet.

Det har ifølge Schneider Electric betydet, at der er blevet truffet gennemtænkte og smarte valg, som i sidste ende kommer borgerne til gode:

”Vi har haft et rigtig godt samarbejde hele vejen rundt, hvor alle har kunnet komme til orde med deres ekspertise. Det er en model, som med fordel kan bruges i andre projekter af denne størrelse og kompleksitet, som stiller ekstremt høje krav til fagekspertisen i både bredden og i dybden,” siger Henriette Urne Rørdam, Schneider Electric, og fortsætter:

”I sidste ende handler det jo om borgernes sikkerhed og tryghed. Et solidt og inddragende samarbejde på tværs af fagområder og leverandører højner ikke bare effektiviteten, men også kvaliteten af de valg, der bliver truffet – og det er en investering, der ikke kan sættes beløb på.”

Akuthospitalet, der består af fire etager samt en kælder, kommer til at servicere 350.000 borgere i Nordsjælland med 570 ensengsstuer og 20 lægefaglige specialer, når dørene åbner i november 2026.

 

Fakta

  • Bygherre: Region Hovedstaden / Center for Ejendomme
  • Arkitekter: Vilhelm Lauritzen Arkitekter A/S og Herzog & De Meuron Architekten Basel Ltd.
  • Landskab: Henrik Jørgensen Landskab og Vogt Landschaftsarchitekten
  • Ingeniører: Rambøll UK og Artelia
  • Hovedentreprenør: NCC Danmark A/S
  • Entrepriseform: Hovedentreprise
  • Samarbejdsform: Traditionel
  • Anlægsramme (PL23): DKK 7,2 mia.
  • Omfang: 123.000 m2
  • Byggeperiode: 2020-2026
  • Adresse: Overdrevsvejen, 3400 Hillerød