
Brint og Power-to-X teknologier anses for at være centrale elementer i en grønnere fremtid med vedvarende energi. For at dette kan realiseres, er der behov for en infrastruktur, der kan håndtere for eksempel brint, og nu er første skridt taget mod en brintrørledning mellem Danmark og Tyskland.
Dette blev tydeligt, da klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard og Tysklands økonomi- og klimaminister, vicekansler Robert Habeck, underskrev en aftale for at muliggøre en landbaseret rørledning. Med denne dansk-tyske erklæring er der taget et vigtigt skridt mod at realisere Danmarks PtX-aftale, så energi fra solceller og vindmøller kan omdannes til brint, der kan anvendes til grønne brændstoffer i fly, lastbiler, skibe og industri.
Selvom brintsamfundet og PtX-teknologier stadig er under udvikling, er efterspørgslen efter brint i Tyskland allerede stor og stigende. Med mange vindmøller og en rørledning til eksempelvis tysk sværindustri kan Danmark blive en nøglespiller i overgangen fra fossile brændstoffer.
Aftalen er blevet positivt modtaget af blandt andre Green Power Denmark. Kristian Jensen, administrerende direktør i brancheforeningen, understreger aftalens betydning, men påpeger, at der er et lille skår i glæden. Aftalen er ikke en investeringsbeslutning, men betyder, at myndighederne indgår i et mere formaliseret samarbejde og støtter de aktører, der konkret skal opbygge brintinfrastrukturen.
Kristian Jensen tilføjer, at han gerne havde set en konkret investeringsbeslutning, idet hele branchen venter på, at de ambitiøse planer bliver realiseret. En sådan beslutning kunne have udløst en række nye investeringer og arbejdspladser i Danmark. Først når der er sikkerhed for statslig infrastruktur, forventer han, at private investeringer vil følge efter.
Kilde: Klima-, energi- og forsyningsministeriet/Green Power Denmark