Gamle vaskemaskiner og andet elektrisk udstyr fyldet godt, og derfor har Elretur igen været på containerindkøb i det fynske
Sidste år lagde Elretur en ordre på 400 containere hos den familieejede fynske virksomhed Nipa. Nu udvider man aftalen med yderligere 150 containere.
Elretur håndterer det såkaldte producentansvar for danske virksomheder, som producerer, importerer eller sælger elektronikprodukter. Det betyder bl.a., at Elretur hjælper virksomheder med at indsamle deres elektronikprodukter, når de bliver til affald, og sikre, at mest muligt genbruges, genanvendes eller bortskaffes mest muligt miljøansvarligt.
Som led i dette indsamler og håndterer Elretur omkring 80% af al den elektronik danskerne afleverer på landets genbrugspladser. Det er bl.a. denne opgave, som de mere end i alt 500 nye containere skal være med til at løse.
– Købet af de nye containere er en betydelig investering i vores infrastruktur, så vi fortsat kan indsamle og håndtere elektronikaffald og sikre, at mest muligt genbruges eller genanvendes, fortæller Elreturs adm. direktør Morten Harboe-Jepsen.
Hos Nipa er man glad for, at man også denne gang skal være leverandør af de ekstra containere. De 400 fra sidste år var den største ordre, firmaet nogensinde har haft.
– Den oprindelige ordre på mere end 400 containere var den største nogensinde for os. Det er fantastisk, at en lille virksomhed i Tommerup kan konkurrere med udenlandske containerproducenter, og jeg er naturligvis stolt og beæret over, at Elretur endnu engang har valgt os til at levere deres nye containere, siger Jesper Skytte, direktør i Nipa
Når Elreturs nye containere har indsamlet de mange mængder elektronikaffald på landets genbrugspladser, køres de til Roskilde eller Middelfart, hvor Elretur i samarbejde med Stena Recycling Group og HJHansen Recycling Group har etableret to nye genbrugsanlæg, der skal sikre, at så mange elektronikprodukter som muligt genbruges.
Alene i Danmark blev der indsamlet over 70.000 tons vaskemaskiner, telefoner, computere og andre typer elektronikprodukter på landets genbrugspladser i 2022, og det forventes, at de to anlæg kan løfte 60.000 kasserede elektronikprodukter ud af affaldsstrømmen hvert år.
De to anlæg modtager omkring 100 containere om ugen fyldt med brugt elektronik, som sorteres, udplukkes til reparation og sættes på markedet igen, når det er muligt.
– De nye genbrugsanlæg kommer til at løfte en vigtig opgave, og vil sætte nye standarder for måden, vi behandler elektronikprodukter på. Med genbrugsanlægget sætter vi turbo på genbrugen. Derfor er det essentielt, at vores infrastruktur er på plads, og netop den opgave kommer de nye containere til at hjælpe os med at løse, siger Morten Harboe-Jepsen.
Kilde: Elretur