• LinkedIn
  • KURSER OG MESSER
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

HVACFOKUS

Viden og nyheder om bæredygtigt byggeri, indeklima, ventilation, vand, varme og køling samt energiforsyning

  • BrancheNyt
  • Bæredygtigt byggeri
  • Energi
  • Indeklima
  • Navne
  • Vand
  • Varme & køling
  • VVS
  • Artikler fra HVAC Magasinet

Artikler fra HVAC Magasinet17. 09. 2024 | Heidi Thode

Radon: Den usynlige trussel, der fortsat ignoreres i dansk byggeri

Artikler fra HVAC Magasinet17. 09. 2024 By Heidi Thode

Problemstillingen omkring radon er generelt underbelyst både i den danske byggebranche og i samfundet som helhed. I denne artikel gives en grundig indføring i hele den komplekse problematik angående den farlige gasart – en problematik, der er blevet kaldt en potentielt tikkende bombe på størrelse med MgO-skandalen

Artiklen har været bragt i HVAC Magasinet nr. 9, 2024 og kan læses uden illustrationer herunder
(læs originalartiklen her)

Af Martin Bendix, formand for Radon faggruppen, Danvak

I den danske byggebranche står vi overfor en usynlig, men farlig udfordring: radon. Denne radioaktive gas, der naturligt forekommer i jorden, kan trænge ind i vores bygninger og udgøre en betydelig sundhedsrisiko for beboerne og i tillæg føre til uoverskuelige økonomiske konsekvenser for både branchen og samfundet, hvis vi fortsat vælger at ignorere problemet. Men hvorfor har radon – en trussel, der trækker paralleller til MgO-skandalen – været så underbelyst, både i byggebranchen og i det bredere samfund?

En dødelig gas, som vi ikke kan se
Radon er en farveløs, lugtfri og smagløs ædelgas, der dannes ved radioaktivt henfald af radium i jordlag, der indeholder uran. Gassen trænger op gennem jorden og ind i bygninger, hvor den nedbrydes til andre radioaktive stoffer – de såkaldte radondøtre. Disse stoffer udgør en stor sundhedsrisiko, da de kan sætte sig i lungerne ved indånding og øge risikoen for lungekræft betydeligt. Ifølge Sundhedsstyrelsen er radon ansvarlig for omkring 300 tilfælde af lungekræft om året i Danmark, hvilket gør det til den næststørste årsag til lungekræft, kun overgået af rygning.
Det er særligt kombinationen af radon og rygning, der er farlig. De to faktorer forstærker hinandens kræftfremkaldende virkning, hvilket betyder, at rygere, der bor i radonfyldte hjem, er i en særlig høj risiko. Dette understreger vigtigheden af at tage radon alvorligt – ikke blot som et spørgsmål om bygningens kvalitet, men som en afgørende sundhedsfaktor.

Et overset problem i dansk byggeri
Nye undersøgelser har afsløret, at radonproblemet i Danmark er langt mere omfattende, end man tidligere har antaget. Mindst 4 ud af 10 boliger har forhøjede radonkoncentrationer i indeluften, hvilket strider mod de klare grænseværdier fastsat af Sundhedsstyrelsen og WHO. Denne alarmerende situation skyldes primært to faktorer: manglende opmærksomhed på problemets omfang både sundhedsmæssigt og økonomisk, samt utilstrækkelig kontrol, som fører til, at lovkravet ikke bliver taget alvorligt.
En undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen i 2001 estimerede, at omkring 230.000 danske boliger havde for høje radonniveauer. De nyeste undersøgelser fra Build Aalborg Universitet viser dog, at tallet formentlig ligger mellem 450.000 og 650.000 boliger.
Dette tal er foruroligende, da det reelle omfang af problemet stadig er ukendt, fordi der mangler kontrol, systematiske målinger og kontinuerlig overvågning af radonniveauet i danske boliger.
Endnu mere bekymrende er det, at mange af de berørte boliger omfatter nybyggeri. Nyopførte boliger burde slet ikke figurere på listen over bygninger med forhøjede radonniveauer, da de skal overholde bygningsreglementets krav for overhovedet at kunne betegnes som lovlige.
Alligevel viser det sig, at selv disse bygninger ofte overskrider grænseværdierne, hvilket er et tydeligt tegn på, at radonsikringen ikke bliver taget alvorligt nok i byggeprocessen.
I tillæg til dette, oplever vi desværre også, at det ikke kun er på boligområdet, at dette skaber bekymringer. Ifølge såvel bekendtgørelse nr. 669 fra 2019 som arbejdsmiljøloven, er vores arbejdspladser og kommunale bygninger såsom skoler og institutioner også underlagt krav om kontrol for radoneksponering. Senest belyste en undersøgelse fra DR i 2023, at mange kommuner ikke havde det nødvendige overblik over radonniveauerne i deres bygninger, hvilket er særligt bekymrende, da især børn er sårbare overfor denne radioaktive eksponering, da det er langtidspåvirkningen der er særlig skadelig.

Lovgivning uden konsekvenser
I Danmark er kravene til radonsikring tydelige og fastlagt i bygningsreglementet (BR18), hvor det fremgår, at bygninger skal udføres, så radonindholdet i indeluften ikke overstiger 100 Bq/m3 som årsmiddelværdi. Dette krav har været gældende siden 2010, og WHO anbefaler det samme niveau. Men på trods af denne klare lovgivning er der ingen specifikke dokumentationskrav for at sikre, at radonsikringen faktisk bliver implementeret korrekt. Denne mangel på krav om dokumentation har resulteret i, at mange entreprenører ikke tager radonproblematikken alvorligt nok.
Mens bygningsreglementet stiller krav om tæthedsprøvning for at dokumentere, at tæthedskravet er overholdt, er der ingen tilsvarende krav for radon. Der er en grænseværdi for radon og vejledning i, hvordan man måler den, men der er intet krav om, at man rent faktisk skal dokumentere, at grænseværdien er overholdt. Dette er en alvorlig mangel, der har ført til, at radonsikringen ofte enten bliver udført utilstrækkeligt eller slet ikke implementeret.
Radonfaggruppen under Danvak mener, at kravet i bygningsreglementet ikke tillægges tilstrækkelig værdi og fokus, hvis ikke overholdelsen skal dokumenteres.
Konsekvensen er, at bygninger, der ikke lever op til de fastsatte grænseværdier for radon, kan blive svære at sælge, og det kan være svært at placere ansvaret, hvis der senere konstateres forhøjede radonniveauer. Dette skaber en uholdbar situation, hvor beboere potentielt bliver udsat for farlige radonniveauer, uden at nogen kan stilles til ansvar.
I 2023 blev det i tillæg til den hidtil kendte certificeringsordning også muligt at opnå DGNB-certificering for enfamiliehuse og andre mindre bygninger gennem den nye DGNB Villa-certificering. Et af de centrale krav i denne certificering er at sikre et sundt indeklima, hvor radon spiller en afgørende rolle. For at opnå certificeringen skal radonmålinger udføres, når bygningen er færdigbygget og taget i brug. Målingerne skal foretages i fyringssæsonen fra oktober til april. Hvis radonindholdet i indeluften overstiger 100 Bq/m3 og ikke kan reduceres, bortfalder villaens certificering.

Sundhedsmæssige og økonomiske konsekvenser
Radon anses for at være den primære årsag til lungekræft blandt ikke-rygere. De årlige dødsfald relateret til radoninduceret lungekræft ligger på niveau med antallet af trafikdræbte og omkomne ved brand – tilsammen. Når vi i Danmark fortsat mener, at de cirka 130 årlige dødsfald i trafikken er et reelt problem, så må de cirka 300 årlige radonrelaterede lungekræfttilfælde da være af mindst lige så stor betydning.
Ud over de fysiske helbredsrisici kan høje radonniveauer også have psykologiske konsekvenser. Visheden om, at man bor i et hus med forhøjede radonniveauer, kan potentielt føre til både stress og angst.
Dette understreger behovet for øget opmærksomhed og handling i forhold til radonproblematikken, især i lyset af Danmarks forpligtelse til at beskytte befolkningen mod radioaktiv stråling (jf. strålebeskyttelsesdirektivet fra 2013). Manglende radonsikring kan ikke kun føre til alvorlige sundhedsproblemer, men også til betydelige økonomiske konsekvenser. Udgifterne til at udbedre mangelfuld radonsikring kan løbe op i flere hundrede tusinde kroner, og i nogle tilfælde kan det være decideret umuligt at udbedre problemet fuldstændigt, da konstruktionsopbygningen ganske enkelt ikke muliggør en udbedring. Alt dette virker nærmest paradoksalt, når bygbare forebyggende løsninger nemt kan indbygges uden betydelige meromkostninger.
Derudover er der også en stor økonomisk byrde forbundet med behandling af radonrelateret lungekræft. En enkelt lungekræftpatient kan koste samfundet op mod 400.000 kroner over en femårig periode, hvilket belaster sundhedsvæsenet og samfundet som helhed. Med op til 300 årlige tilfælde af radonrelateret lungekræft kunne effektiv forebyggelse potentielt spare samfundet for betydelige summer og menneskelige tragedier.

Vejen frem:
Forpligtende handling

For at tackle radonproblemet effektivt kræver det en samlet indsats fra hele byggebranchen samt politisk handling. Det er nødvendigt at indføre specifikke dokumentationskrav i bygningsreglementet, der sikrer, at effekten af radonsikring bliver efterprøvet ved nybyggeri. Derudover bør der gennemføres obligatoriske radontests ved nybyggeri og større renoveringer, og resultatet skal dokumenteres som en del af bygningens overholdelse af lovkravene.
Endvidere skal radonrisikoen indgå i tilstandsrapporter ved bolighandler, så boligkøbere får et klart billede af de risici, de potentielt står over for. På den måde sikres det, at købere kan træffe informerede valg og forlange de nødvendige radonsikrende foranstaltninger, før de flytter ind.
Desuden bør vi overveje at implementere en model, hvor en del af købesummen ved hussalg reserveres til radonsikring. Dette vil give boligkøbere økonomisk tryghed og sikre, at radonsikring bliver prioriteret, hvis det viser sig, at radonniveauerne i boligen er for høje.

Internationalt samarbejde og uddannelse
Radonproblematikken kræver også et internationalt samarbejde. EU er i gang med at udarbejde et nyt direktiv, der fokuserer på at forbedre indeklimaet i bygninger. Det er afgørende, at radon eksplicit inkluderes som en af de “toksiske påvirkninger”, der skal sikres imod. Inklusionen af radon vil ikke kun anerkende sundhedsrisiciene, men også harmonisere standarderne for radonsikring på tværs af EU-medlemslandene og skabe øget opmærksomhed og ressourcer til radonsikring på både nationalt og EU-niveau.
Der er også behov for uddannelse og oplysning inden for radonsikring. Byggeprofessionelle, fra HVAC-specialister til bygningsingeniører, arkitekter og entreprenører, skal have adgang til specialiseret viden og produktkendskab, der gør dem i stand til at håndtere radonproblematikken effektivt. Lanceringen af brede offentlige oplysningskampagner som vi tidligere har set eksempler på, vil ligeledes kunne øge bevidstheden om radonrisici og forebyggelsesmuligheder i befolkningen.
Dog er det i denne sammenhæng vigtigt at understrege, at vi ikke nødvendigvis mangler teori og forskning på dette område, men snarere efterlevelse af denne. Løsninger, der både er økonomisk overskuelige og praktisk anvendelige, findes allerede på markedet.

En nødvendighed for sundt og sikkert byggeri
Radon udgør en betydelig, men ofte overset udfordring i det danske byggeri. Som professionelle i byggebranchen har vi et ansvar for at sikre, at vores bygninger ikke blot er funktionelle og energieffektive, men også sunde og sikre at opholde sig i. Det er på høje tid, at vi gør op med de eksisterende praksisser og sikrer, at radonproblematikken bliver taget alvorligt gennem hele byggeprocessen.
Ved at implementere de nødvendige lovgivningsmæssige og tekniske tiltag kan vi markant reducere sundhedsrisikoen forbundet med radoneksponering. Det er ikke blot et spørgsmål om at overholde lovkrav, men om at tage ansvar for sundheden og velbefindendet for de mennesker, der bor og arbejder i de bygninger, vi skaber. Lad os arbejde sammen om at skabe et sundere indeklima i danske bygninger og reducere de langsigtede sundhedsrisici forbundet med radon. Det er en investering i fremtiden, vi ikke har råd til at ignorere.

BOKS:
Sådan gøres beton radontæt
Følgende kriterier skal alle opfyldes, for at beton kan forventes radontæt:
1. Tykkelse: min. 100 mm
2. Kvalitet: min. beton C20/25
3. 5 mm svindarmering 150/150 mm
4. Støbning opdelt i feltstørrelser på 25-30 m2. Opdelinger foretages med dilatationsfuger, som desuden skal tætnes.
Den sidste del har vi i radonfaggruppen stadig til gode at opleve udført i praksis.

Skrevet i: Artikler fra HVAC Magasinet

Seneste nyt fra redaktionen

HusCompagniet fortsatte salgsfremgangen i 1. kvartal 2025 og bekræfter forventningerne

BrancheNyt08. 05. 2025

HusCompagniet fastholdt det stærke momentum i hussalget og omsætningen, der voksede 31 % til 635 mio. kr. i 1. kvartal i overensstemmelse med forventningerne som følge af højere aktivitet på tværs af alle forretningsenheder efter den fortsatte salgsfremgang i de senere kvartaler. - Vi har fået en [...]

Bravidas danske del viser øget omsætning og en betragtelig forbedret lønsomhed

AktueltNavne07. 05. 2025

Bravida-koncernen har offentliggjort sit regnskab for første kvartal 2025 - forbedret EBITA-margin og øget ordreindgang i alle lande. Og det på trods af, at omsætningen er faldet med 5 procent set over hele koncernen I Danmark fortsætter Bravida de positive tendenser, hvor lønsomheden steg [...]

Tradition holdt i hævd – ny filialchef hos Bygma på Als er hentet fra egne rækker

Navne07. 05. 2025

Hos Bygma har man en tradition for at hente ledere fra egne rækker, fremfor at hente dem uden for organisationen. Og det er også tilfældet med den nye filialchef i det sønderjyske. På Als er det Casper Witte, som tager roret. Casper Witte er opvokset i lokalområdet og har samlet opbygget mere [...]

De dygtigste håndværkere skal på tirsdag hyldes med medaljer, legater og royalt håndtryk

BrancheNytNavneSeneste07. 05. 2025

På tirsdag skal hovedstadens dygtigste håndværkersvende skifte arbejdstøjet ud med noget mere festligt. Det er tid for den mere end 150 år gamle tradition med fejring af det gode håndværk. Det sker på Københavns Rådhus, hvor de bedste skal hyldes med medaljer i sølv og bronze samt legater for 1,3 [...]

Ansættelse af ny salgschef for køleteknik er led i et strategisk fremstød hos Ahlsell

AktueltNavne07. 05. 2025

Ahlsell Danmark har som led i et strategisk fremstød på markedet for køleteknik ansat Nichlas Amdisen Zurhaar som ny salgschef. Nichlas Amdisen Zurhaar er oprindeligt uddannet køletekniker og kommer med solid erfaring indenfor salgsledelse på det køletekniske område. De seneste ni år har han [...]

Andel Energi kalder til møde efter en række fjernvarme-projekter på Sjælland er droppet

AktueltEnergi05. 05. 2025

Efter en række fjernvarmeprojekter i flere midt- og østsjællandske kommuner er blevet droppet, har Andel Energi tager bolden op, og har inviteret borgerne i de berørte kommuner til informationsmøde. Når gassen til opvarmning bliver udfaset, skal der komme en alternativ opvarmning, og det vil i [...]

Evida fusionerer tre datterselskaber under navnet Evida Gasnet A/S

BrancheNyt02. 05. 2025

Evida har gennemført en fusion af datterselskaberne Evida Nord A/S, Evida Syd A/S og Evida Fyn A/S under navnet Evida Gasnet A/S. Fusionen binder sløjfe på konsolideringen af gasdistributionen i Danmark, igangsat med den daværende regerings forsyningsstrategi i efteråret 2016. Evidas cirka [...]

National kortlægningen af nye sårbare drikkevandsområder fortsætter

Vand02. 05. 2025

For at sikre rent drikkevand også til de fremtidige generationer, har regeringen besluttet at foretage en national kortlægning af sårbare grundvandsdannede områder. Kortlægningen blev indledt med et pilotprojekt, der dækkede hele Fyn, hvor der blev udviklet en ny metode, der fremadrettet anvendes [...]

Nyt kort styrker mulighed for at beskytte drikkevand og vandmiljø

SenesteVand02. 05. 2025

Staten, kommuner, de lokale, grønne treparter og vandforsyninger får nu et mere præcist værktøj til at identificere, hvor målrettet arealudtag og omlægning af landbrugsjord vil have størst effekt over for kvælstofudledning. Det opdaterede kort styrker dermed den fremtidige arealplanlægning til gavn [...]

Digital platform til Beskrivelsesværktøj 2.0 er blevet opdateret

AktueltBrancheNyt02. 05. 2025

Beskrivelsesværktøj 2.0, som er den nye de facto standard for udbudsmateriale, er klar til ibrugtagning. Da den nye version rummer mere end dobbelt så mange beskrivelses-paradigmer som den tidligere version, lanceres der naturligvis også opdaterede versioner af de tilhørende digitale platforme, som [...]

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

Seneste Nyheder

  • HusCompagniet fortsatte salgsfremgangen i 1. kvartal 2025 og bekræfter forventningerne

    08.05.2025

  • Bravidas danske del viser øget omsætning og en betragtelig forbedret lønsomhed

    07.05.2025

  • Tradition holdt i hævd – ny filialchef hos Bygma på Als er hentet fra egne rækker

    07.05.2025

  • De dygtigste håndværkere skal på tirsdag hyldes med medaljer, legater og royalt håndtryk

    07.05.2025

  • Ansættelse af ny salgschef for køleteknik er led i et strategisk fremstød hos Ahlsell

    07.05.2025

  • Andel Energi kalder til møde efter en række fjernvarme-projekter på Sjælland er droppet

    05.05.2025

  • Evida fusionerer tre datterselskaber under navnet Evida Gasnet A/S

    02.05.2025

  • National kortlægningen af nye sårbare drikkevandsområder fortsætter

    02.05.2025

  • Nyt kort styrker mulighed for at beskytte drikkevand og vandmiljø

    02.05.2025

  • Digital platform til Beskrivelsesværktøj 2.0 er blevet opdateret

    02.05.2025

  • Ny direktør i spidsen for vand, spildevand og klimasikring i hovedstadsområdet

    30.04.2025

  • Gode tendenser på energiområdet – nu er der igen kommet gang i salget af varmepumper

    30.04.2025

  • Stor interesse for Vestforbrændings nye fjernvarmeudbud

    30.04.2025

  • Partnerskab vinder MUDP-projekt – ny teknologi skal rense kloakoverløb og beskytte vandmiljøet

    30.04.2025

  • Hovedparten af boligejerne ignorerer risikoen for oversvømmelse af deres ejendom

    30.04.2025

Alle nyheder ›

/Brochurer
/White papers

  • Clarrods Vintage Brown (DK) | Rørfittings | 2025
  • Faldsikring og afskærmning Flyer (DK) | 2025
  • Lindapter Hovedkatalog (EN) | Stålsamlinger | 2024
  • Kee Klamp Brochure (DK) | Rørfittings | 2020
  • Køl og ventilation Flyer (DK) | 2024
  • Komplet klarhed med EPD
  • ELGEF Plus Y-Anboringsbøjle
  • ELGEF Plus brochure
  • Montagevejledning Lindab Safe og Rekt E60/E90
  • Unistrut katalog (DK) | Montagesystem | 2023
Se alle ›

Læs HVAC Magasinet online

Annoncering i HVAC Magasinet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik