En ny lovgivning, der træder i kraft per 1 januar 2025, gør, at alle, der håndterer asbest, nu skal have en autorisation. Validan er en af blot seks kontrolinstanser, som er godkendt til at udstede autorisationer inden for asbestområdet. I den forbindelse har virksomheden samlet, hvad du bør vide for at opnå din asbestautorisation i denne artikel
Artiklen har været bragt i HVAC Magasinet nr. 13, 2024 og kan læses uden illustrationer herunder
(læs originalartiklen her)
Af Oliver Wulff Jørgensen, Validan
Den nye lovgivning betyder, at alle, som beskæftiger sig med håndtering af asbest, skal have en autorisation.
Det sker med baggrund i et politisk ønske om, at færre skal udsættes for asbestfibre, som er sundhedsskadelige.
Fremover vil det med denne ordning være ulovligt for privatpersoner at håndtere asbest. På den måde sikres det, at håndtering af asbest altid sker forsvarligt – både for sundhed, sikkerhed og miljø.
Den eneste undtagelse er arbejdsopgaver af mindre karakter. Sikkerhedsstyrelsen skriver sådan her om undtagelsen: ”Ikke-autoriserede virksomheder og private må dog udføre kortvarigt nedrivningsarbejde af mindre karakter”. Her vil det dog stadig være pålagt, at man anvender de rette værnemidler og tager de nødvendige forholdsregler.
Undtagelsen dækker for eksempel nedrivning af en enkelt beskadiget tagplade eller andre småopgaver. De facto bliver det dog ikke muligt som virksomhed at arbejde med nedrivning af asbest uden en autorisation.
Få adgang til nye arbejdsopgaver med en autorisation til asbestarbejde
Det har for mange virksomheder været svært at træffe en beslutning om, hvorvidt de skal have en asbestautorisation eller ej.
Det skyldes, at mange faggrupper er i kontakt med asbest indimellem. Alle ved, at asbest findes på blandt andet mange danske boligers tage, men faktisk findes asbest også mange andre steder inde i boligen, og det er sjældent til at vide, om en bolig indeholder asbest, inden en arbejdsopgave påbegyndes.
Steder, hvor asbest kan findes, kan for eksempel være:
• Ventilationskanaler i køkken
• Gulvbelægning
• Væg- og loftbeklædning
• Rør og beholdere
• Fliseklæb
• Maling og puds.
Netop fordi asbest har været anvendt så mange forskellige steder i boliger fra før 1990, kommer mange faggrupper til at skulle have en autorisation til asbestarbejde. Ellers kan du som virksomhed risikere at skulle sige nej til en arbejdsopgave, fordi det undervejs viser sig, at der er asbest i boligen.
Autorisationen kommer på den måde til at åbne op for mange arbejdsopgaver, som ikke vil være tilgængelige uden en autorisation.
Hvordan får man en autorisation til asbestarbejde?
Mange faggrupper har været vant til at have en autorisation – herunder vvs-installatøren, elinstallatøren og kloakmesteren, men for eksempel tømreren har ikke tidligere været underlagt autorisationslovgivningen.
Derfor har vi produceret en kort guide, som giver et overblik over autorisationsprocessen til asbest:
1. Gennemfør AMU-kursus:
Det første skridt er, at dine medarbejdere skal gennemføre et fire dages AMU-kursus, der dækker de grundlæggende sikkerhedsforanstaltninger og procedurer for håndtering af asbest.
2. Udpeg en fagligt ansvarlig person:
Virksomheden skal udpege en fagligt ansvarlig person, som skal gennemføre yderligere to kursusdage for at få en dybere forståelse af reglerne og kravene for asbesthåndtering.
3. Ansøg om at blive fagligt ansvarlig hos Sikkerhedsstyrelsen:
Efter at den fagligt ansvarlige har gennemført kurserne, skal virksomheden søge om godkendelse hos Sikkerhedsstyrelsen. Dette trin er nødvendigt for at sikre, at den fagligt ansvarlige lever op til alle krav og kan stå for asbestarbejde i virksomheden. Den fagligt ansvarlige skal være ansat minimum 30 timer om ugen.
4. Opdater eller opret et KLS-system:
Hvis din virksomhed allerede har et kvalitetsledelsessystem (KLS). Har du ikke et KLS-system, skal der oprettes et, som skal godkendes og efterprøves af en godkendt kontrolinstans. Du kan frit vælge, hvilken kontrolinstans der skal godkende dit KLS-system. Hos Validan kan du gratis downloade og udfylde dit kvalitetsledelsessystem. Du kan også bruge appen Digital-KLS, som gør KLS-systemet enkelt og samler alt ét sted digitalt.
5. Bliv autoriseret til asbesthåndtering:
Det sidste skridt er at få en forhåndsgodkendelse fra en kontrolinstans – eksempelvis hos Validan. Det får du ved, at kontrolinstansen godkender dit KLS-system. Nu skal du blot søge om at få dit autorisationsnummer hos Sikkerhedsstyrelsen og kan påbegynde med arbejdsopgaver inden for asbestområdet.
Hvad er kontrolinstansens rolle i forhold til din asbestautorisation?
Validan er en kontrolinstans, som er godkendt til at forhåndsgodkende og efterprøve virksomheders KLS-system på vegne af Sikkerhedsstyrelsen. Som kontrolinstans skal vi besøge din virksomhed første gang inden for 12 måneder efter, du har fået din forhåndsgodkendelse.
Herefter besøger vi din virksomhed hvert 2. år med henblik på at efterprøve, om din virksomheds KLS-system er opdateret og efterleves. Med andre ord tager vi ud og tjekker, om din virksomhed lever op til lovgivningen inden for asbestområdet.
Det er dog vigtigt for os at pointere, at vi ikke ser vores rolle som politibetjente, når vi kommer ud i din virksomhed.
Autorisation til en fair pris
En stor bekymring for mange virksomheder er, hvad en autorisation kommer til at koste. Hos os er det magtpåliggende, at en autorisation skal have en fair pris.
Der kan være stor forskel på, hvad en autorisation koster hos kontrolinstanserne.
En autorisation til asbestarbejde koster hos Validan årligt 2.250 kroner for en virksomhed med 1-10 ansatte og 2.500 kroner for en virksomhed med over 10 ansatte. Det inkluderer alt fra forhåndsgodkendelse, gratis vejledning og KLS-system til vores besøg hos dig.
Hvis din virksomhed allerede har andre autorisationsområder, for eksempel en autorisation til vvs, vil asbestautorisationen blot være en udvidelse af din autorisation og derfor være væsentlig billigere.
Derfor er vores råd, at du sætter dig godt ind i kontrolinstansernes priser, inden du beslutter dig for, hvem du vælger.
BOKS:
Hvad er asbest?
Asbest er lavet af naturligt forekommende mineraler, der sidder sammen i en fin fiberstruktur. Netop de fine fibre er skyld i, at asbest ikke længere er lovligt at anvende, da støvet fra asbest kan give asbestose (stenlunger), som er en kronisk lungesygdom. Fibrene i asbeststøv kan blive ekstremt tynde – de er typisk 3,0-20,0 µm i længden og helt ned til 0,01 µm i bredden. Det er langt tyndere end de 3 μm, der er diameteren på de tyndeste forgreninger i lungerne. Asbeststøvet ophober sig i lungerne og kan ikke fjernes igen. Derfor kan asbestose forværres lang tid efter, indåndingen af asbest er ophørt. Asbestose viser sig typisk først 10-20 år efter, man blev udsat for asbeststøv og er uhelbredeligt. Asbestose kan med tiden føre til lunge- og lungehindekræft.
Asbest har været forbudt at anvende i Danmark siden 1986.
Kilde: Wikipedia