Visualisering af energiforbruget motiverer unge boligejere

Visualisering af energiforbruget motiverer unge boligejere

Ældre boligejere er bedre end unge til at udskifte gamle elpærer og vinduer, viser ny undersøgelse fra YouGov. Men en simpel app vil kunne hjælpe med at inspirere de unge til at sænke forbruget – til gavn for både pengepungen og miljøet.

I en spørgeskemaundersøgelse foretaget af analyseinstituttet YouGov er et udsnit af danskerne blevet spurgt om deres kendskab til energioptimering af hjemmet. Selvom de unge virker til at være mere klimabevidste, så er det de ældre, som løber med førertrøjen, når det kommer til rent faktisk at energioptimere hjemmet, viser nye tal. Selvom de unge ikke er så gode til at energioptimere ved for eksempel at udskifte lyspærer og efterisolere, så er de i langt højere grad klar til at kaste sig ud i nye og mere utraditionelle løsninger som for eksempel energiovervågning via apps.

Ifølge undersøgelsen mener 20 % af unge i alderen 18-25 år, at det i høj grad vil have en positiv betydning for deres motivation for at energirenovere deres hjem, hvis deres forbrug bliver visualiseret gennem en app. Mens det samme kun gælder for 9 % af boligejere over 55 år. Det er der ifølge Thomas Andersen, Vice President i Schneider Electric Danmark en rigtig god forklaring på:

”De unge er digitale indfødte og vant til at bruge apps som et værktøj til at gøre deres dagligdag nemmere. Og derfor har de også helt naturligt en større tillid til, at en app faktisk vil gøre en forskel for dem og deres motivation for at ændre deres forbrug,” siger Thomas Andersen.

Overvåg dit energiforbrug
”Det kan virke som et stort og uoverskueligt projekt for mange yngre boligejere at gå i gang med energioptimering. Både fordi det lyder dyrt og besværligt, men også fordi de unge mangler den praktiske erfaring, og derfor har svært ved at forestille sig hvor stor en forskel, det kan betyde med selv små udskiftninger i hjemmet,” siger Thomas Andersen, Vice President i Schneider Electric Danmark.

Undersøgelser viser, at varmeforbruget falder med hele 7 procent, hver gang temperaturen i et rum bliver sænket med bare én grad. Derfor kan fx automatisk lys- og varmestyring, hvor der bliver slukket for lyset og skruet ned for varmen på bestemte tidspunkter, være en god løsning. Men det er ikke den eneste løsning, der er simpel, og som batter i miljøregnskabet:

”Med en energiovervågningsapp bliver det lynhurtigt tydeligt, når man energioptimerer hjemmet. Helt ned til at man for eksempel udskifter en glødepære i kælderen, men bestemt også ved at automatisere forbruget. Og det er dén tilfredsstillelse, der kommer ved se forbruget falde med det samme i appen, som gør en forskel,” siger Thomas Andersen, Vice President i Schneider Electric Danmark.

Ind til videre er kun ca. 6 % af den danske befolkning gået i gang med at energiovervåge deres hjem, men tallet forventes at stige markant hen over de næste par år ifølge Schneider Electric, der leverer energioptimeringsløsninger til både private og virksomheder.

Og det behøver faktisk hverken at være dyrt eller besværligt at komme i gang med at energioptimere eller -overvåge hjemmet. Flere firmaer tilbyder en startpakke, som indeholder alt, man skal bruge for at komme i gang med energiovervågning. Hos Schneider Electric har man også løsninger der allerede findes i markedet via de lokale el-installatører.

Undersøgelsen viser desuden, at kun de færreste danskere – unge som ældre – ved, at man kan søge tilskud til at energioptimere sin bolig via en række energiselskaber. Kun 41 procent af de 1.201 adspurgte boligejere har kendskab til tilskudsordningen, der har eksisteret siden 2016.

Om undersøgelsen
Undersøgelsen er udarbejdet af YouGov på vegne af Schneider Electric Danmark. Den omfatter et repræsentativt udsnit af den danske befolkning med enten en andels- eller ejerbolig og i alderen 18+. Spørgeskemaundersøgelsen omfatter i alt 1.201 respondenter, som er tilfældigt udvalgt på tværs af blandt andet køn, alder og geografi, så undersøgelsen afspejler befolkningssammensætningen på disse parametre.