Space Management øger produktivitet på arbejdspladsen

Vigtigheden af optimal anvendelse af tilgængelige kvm (Space Management) og godt indeklima bliver endnu større. Især på arbejdspladser, hvor det har en stor indflydelse på produktivitet og trivsel.

Vigtigheden af optimal anvendelse af tilgængelige kvadratmeter (Space Management) og godt indeklima bliver endnu større. Især på arbejdspladser, hvor det har en stor indflydelse på produktivitet og trivsel. Derfor bør der sættes højere krav til intelligente systemer med flere sensorer og fokus på, at energi bliver brugt dér, hvor der er behov for det.

Fordelene ved optimal Space Management er bl.a. et godt indeklima og produktivitet. Mange virksomheder har allerede bygningsautomatik og sensorer, som er med til at sikre et godt indeklima – men der er stadig plads til forbedring.

For at få mest mulig værdi af Space Management skal adskillige sensorer være integreret i systemet til bygningsautomatik. En tilstedeværelsessensor skal fx integreres med ventilation, så man ud fra antal mennesker i et rum samt deres placering, kan ventilere dér, hvor det er nødvendigt.

Her får du et konkret eksempel
En typisk virksomhed har åbent mellem kl. 07 – 18. I denne periode er der 100% belastning på alt ventilation, lys mm. Hvis man kigger lidt nærmere på det, så er der måske kun brug for fuld belastning i 5 timer, da mange har kundemøder, arbejder hjemmefra mm.

I det interval, hvor måske kun halvdelen af medarbejderne er på arbejdspladsen, kører lys og ventilation stadig på fuld blus. Det er spild af energi.

Et andet eksempel er mødelokaler. Bygningsautomatikken er sat op til at ventilere for det antal mennesker, mødelokalet er bygget til. Når blot 2-3 mennesker vælger et lokale beregnet til 6 mennesker, eller en medarbejder vælger at benytte et mødelokale som telefonboks, overventileres lokalet.

Du er ideelt nødt til at have et system, som kombinerer anvendelsesgraden af bygningen med lysstyring, ventilation mm. for optimal Space Management.

Værdiansæt dit indeklima
Ved at sammenkoble informationer om tilstedeværelse, temperatur samt CO2-niveau og integrere systemer til varme, ventilation, air condition og køling bliver arbejdspladsen smartere. Vi skal ikke ventilere på fuld blus, når kun 2/3 er på arbejde.

På slutbruger-niveau vil dette føre til bedre trivsel, helbred, søvn mm. Og det kan faktisk kvantificeres økonomisk.

Helt praktisk foreslår Johnny Hansen fra Schneider Electric, at din virksomhed skal værdiansætte et godt indeklima. Når vi kender til alle fordelene ved et godt indeklima og for hvem, det giver værdi, er han overbevist om, at flere virksomheder og institutioner vil prioritere det.

Det kræver, at ledelsen og samarbejdsudvalg bliver enige om, hvad et godt indeklima er. En god strategi giver tilfredse medarbejdere – både i forhold til merproduktion og tryghed.

Til dette formål har Teknologisk Institut og DTU Byg udviklet et beregningsværktøj, som giver et overblik over hvilke umiddelbare økonomiske fordele, et godt indeklima kan have for din virksomhed.

Download beregningsværktøjet her.