Schneider Electric og Lauritz Knudsen præsenterer ny smart home-løsning til fremtidens bæredygtige hjem

Wiser smart home-systemer

Alverdens smart home-produkter har evnen til at gøre hverdagen nemmere for brugerne. Det gælder for eksempel en lang række stemmeaktiverede funktioner til styring af belysning, indeklima samt tv-og lydsystemer. Men løsningerne bør også bane vej for en mere bæredygtig fremtid med fokus på at fremme energibesparelser og undgå energispild i private hjem. Sådan lyder rationalet bag Schneider Electrics nye smart home-løsning med navnet Wiser.

Systemet gør det én gang for alle nemt at gøre private hjem smarte. Det skyldes blandt andet, at Wiser er tilpasset FUGA fra Lauritz Knudsen, som udgør langt størstedelen af de stikkontakter og rammer, der er at finde i danskernes hjem. Det betyder, at løsningen er let at integrere, ligesom systemet er kompatibelt med blandt andet Amazon Alexa og Google Home.

Samtidig sigter løsningen imod en automatiseret tilgang til privatboligens energiforbrug, så der for eksempel skrues ned for varmen og slukkes for lyset, når ingen er hjemme. På længere sigt er det meningen, at systemet kan skrue op for energien, når hjemmets beboere er på vej hjem, og deres telefoner kommer i kontakt med systemets netværk. Systemet vil ligeledes kunne indstilles til automatisk at skrue ned for varmen, når der luftes ud eller at åbne op for hjemmets ovenlysvinduer, inden hjemmets beboere kommer hjem i sommermånederne.

”Vi står i en situation, hvor der er stort behov for, at private hjælper til med at reducere verdens CO2-udledning. Som forbruger er det ikke nok at sætte sin lid til politikere og virksomheder. Derfor er tiden høj grad inde til at præsentere et produkt, der sigter imod at automatisere hjemmets energiforbrug. Internationale undersøgelser viser, at verdens energiforbrug vil være fordoblet i 2050, og det er vi alle sammen nødt til at reagere på,” siger Martin Hannibal, Product Manager i Schneider Electric Danmark.

Ifølge Det Internationale Miljøagentur står bygninger i dag for 36 procent af den samlede CO2-udledning i EU. Det forhold understreger områdets potentiale i forhold til at reducere vores klimaaftryk.

Foruden en høj grad af automatisering er det muligt at betjene Wiser via en app og via stemmestyring. Appen kan desuden indstilles til at sende notifikationer, når der opstår en uventet hændelse i hjemmet. For eksempel når et vandrør springer læk og er i fare for at oversvømme bryggerset eller kælderen.

Wiser har endvidere den store fordel, at systemet udfylder et hul i markedet for smart home-løsninger. Løsningen placerer sig midt imellem de meget komplekse systemer, der primært er rettet imod nybyggeri og totalrenoveringer, og de helt simple systemer, som kan installeres af brugerne selv, men som til gengæld har en række begrænsninger. Wiser kan både personliggøres efter brugerens ønsker og udbygges løbende efter behov.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Wiser fra Schneider Electric indeholder følgende løsninger og features
.

Wiser gateway (tilgængelig nu – se her)
Wisers gateway udgør kernen i det intelligente hjem. Gatewayen samler data fra alle tilsluttede enheder og muliggør fjernbetjening. IP-gatewayen er baseret på en åben protokol ZigBee 3.0, hvilket betyder, at Wiser-komponenter ikke er låst til Wiser-systemet, men kan integreres i andre smart home-systemer.

Wiser lysregulering (tilgængelig nu – se her)
Muliggør en lang række belysningsscenarier og skræddersyede stemninger. Der kan for eksempel skabes en brugerdefineret lyssætning til at falde i søvn til eller personlige lysstier baseret på vaner og behov. Eksempelvis kan der gradvist blive aktiveret lys i gangen, i køkkenet og på børneværelset, når familiens yngste kommer hjem efter endt skoledag. Det er ligeledes muligt at ændre på luxniveau og installere rumfølere, der kun tænder for lyset, når der bliver detekteret aktivitet.

Wiser jalousistyring (tilgængelig nu – se her)
Skaber mulighed for at åbne, lukke og programmere motoriserede gardiner og persienner via Wisers app. Dette kan hjælpe med at justere temperaturen, hvilket resulterer i energibesparelser. Gardiner og persienner kan ligeledes indstilles til automatisk at tilpasse sig daglige vaner og tidspunkter for solopgang og solnedgang.

Batteritryk (tilgængelig nu – se her)

Giver mulighed for at tænde og slukke for enheder samt at etablere faste indstillinger uden brug af telefon eller app. Kan indstilles til at styre bestemte enheder for lysstyring og solafskærmning og at udløse bestemte scenarier

Sensorer (tilgængelige nu – se her)
Diverse sensorer fra Schneider Electric komplimenterer Wiser ved at gøre boligen yderligere intelligent via automatiserede funktioner og notifikationer, der sparer på energien.
Sensorerne inkluderer:

  • Vandlækagesensor
  • Bevægelsessensor
  • Vindues-/dørsensor
  • Temperatur/luftfugtighedssensor

Temperaturkontrol (lanceres i løbet af 2021)
Giver mulighed for at opretholde et behageligt indeklima ved løbende at følge med i temperaturforholdene fra radiatorer og gulvvarme. Funktionen giver desuden mulighed for at tænde for varmen på afstand i for eksempel et sommerhus, inden beboerne ankommer.

Energiovervågning (lanceres i løbet af 2021)
Skaber mulighed for energibesparelser ved at visualisere brugernes energiforbrug, hvilket gør det tydeligt at se, hvor og hvornår der i særlig grad forbruges elektricitet. Foruden at give et overblik over energiforbruget kan Wisers app estimere månedens energiforbrug og sende en notifikation, hvis energiforbruget er unormalt højt.

Indendørs IP-kamera (lanceres i løbet af 2021)
Kameraet kan registrere og spore bevægelser i hjemmet 24/7, hvilket gør det muligt at fjernovervåge og skabe ro i sindet hos beboerne.

Smarte kontakter (lanceres i løbet af 2021)
Giver mulighed for på et centralt sted i hjemmet at slukke for al standby-strøm, som typisk udgør 10-15 procent af en gennemsnitlig families elforbrug. Kan ligeledes bruges til at betjene utilgængelige kontakter og lamper tilsluttet hertil og til at skabe en hjemmesimulering til brug, når hjemmets beboere er bortrejst. Derudover kan funktionen bruges til at fastsætte bestemte tidsrum, hvor børn kan bruge elektronik som tv og computer og til at slukke for eksempelvis et tændt strygejern på afstand eller at oprette en timer, så udvalgte kontakter selv afbryder.

Se flere Wiser-produkter her.