Schneider Electric nedbringer plastspild via ny dansk teknologi

En god ide fra to tidligere DTU-studerende har ført til, at Schneider Electric i Ringsted har nedbragt sit plastspild med 7 tons. Virksomheden har nu sat et ambitiøst mål om at genbruge 95 procent af sit plastikaffald.

Ifølge miljøorganisationen Plastic Change genererer verdens befolkning årligt over 400 millioner tons plastik, og der er en forventning om, at produktionen af plastik vil overstige 600 millioner tons allerede i 2025. Det altoverskyggende problem forbundet med det er, at langt det meste plastik kun bliver benyttet én gang og altså ikke genbrugt. Det betyder, at produkterne i vidt omfang ender på lossepladser og i naturen eller bliver brændt af.

Overalt i verden bliver der derfor arbejdet med genanvendelse af plastik, og i Danmark har to tidligere studerende på DTU udviklet en smart løsning og realiseret den i virksomheden Trebo. Der er tale om en såkaldt fluidmekanisk teknologi, som gør det muligt at adskille, sortere og genbruge selv meget små og uensartede fragmenter, ligesom teknologien gør det muligt at adskille plast og metal fra elektronisk affald som printkort og datastik.

Hos den internationale specialist i energioptimering Schneider Electric med produktionsvirksomhed i Ringsted har teknologien på omkring et år resulteret i genanvendelse af i alt 7 tons plastikaffald, som tidligere ikke var muligt at genbruge.

 

”Vi er meget begejstrede for samarbejdet og kan konstatere, at der via løsningen er potentiale til at genanvende op mod 95 procent af vores plastaffald. Det går vi benhårdt efter at realisere nu. Det handler for os både om at agere ansvarligt over for planeten og om at blive mere konkurrencedygtige og nedbringe vores omkostninger. Heldigvis er det som regel to sider af samme sag, når man lader en investering betale sig tilbage over tid,” siger Mogens Auchenberg, fabriksdirektør hos Schneider Electric i Ringsted. 

 

Fra DTU-studerende til iværksættere
Virksomhedens plastspild kommer især fra produktionen af såkaldte kabelaflastninger – en komponent som bruges til at sikre et kabels placering i væggen bag et stik. Faktisk resulterede produktionen af netop kabelaflastninger inden samarbejdets start i mere spild end produkt. Det har nu ændret sig i stor stil via samarbejdet med Trebo, som oprindeligt udspringer af ingeniørstudiet på DTU.

Der var således tale om en god ide fra to nyudklækkede DTU-studerende, da Schneider Electric i 2018 tilbage gik i dialog med idemagerne om løsningen. Teknologien har siden vist sig at være så effektiv, at Trebo har etableret en virksomhed, som specialiserer sig inden for netop sortering af plast med genanvendelse for øje. Og potentialet er skyhøjt, fortæller Thomas Trebbien, CTO i Trebo.

 

”I Schneider Electrics tilfælde er der tale om spild fra produkter, der er fremstillet af to forskellige typer plast. Når det er blandet sammen, kan det under normale omstændigheder ikke genanvendes. Men med vores teknologi lader det sig gøre, og der er en endda tale om et lukket kredsløb, hvor vi leverer alt spildet  retur til Schneider Electric, som så bruger det igen til at lave nye produkter. Det er bæredygtighed i yderste potens,” siger Thomas Trebbien.

 

Genanvendelsen af de cirka 7 tons plastaffald fra fabrikken i Ringsted har indtil videre resulteret i en økonomisk gevinst til Schneider Electric på 262.000 kroner. På grund af det store potentiale for både økonomiske besparelser og en mere bæredygtig drift vil Schneider Electric nu se nærmere på, hvordan Trebo kan få ansvaret for genanvendelsen af mere af de i alt 65 tons plastaffald, som årligt bliver genereret på fabrikken i Ringsted.