Elma Instruments A/S

Lysstyring er ikke kun for energien – måler du HCL?

Med UPRTek MK350S Premium kan alle parametre for belysningsanlægget måles, logges over en arbejdsdag og dokumenteres. For lys er meget mere end bare lux.

Efter en tid, hvor hovedfokus i skiftet til LED belysning, har været et energimæssigt perspektiv, er der nu kommet fokus på komfort og trivsel. Dagslysstyret lys er hovedsageligt med fokus på at spare energi, ved at sænke det kunstige lysniveau, ved naturligt lysindfald. Men nu udbredes næste generation af lysstyring, døgnrytmestyret lys, sig hurtigt. Menneskekroppen har gennem hele vores udvik-ling, indrettet sig til at følge solen. Vi vågner og bliver friske når solen står op, og bliver døsige ved skumringstid, når solens sidste stråler kaster sit varme, orangerøde lys over land. Vi er slet ikke bygget til vores kontormiljøer, med mere eller mindre konstant lysni-veau- og farve. Døgnrytmelys simulerer den naturlige døgnrytme for naturligt lys, fra solopgang til solnedgang, for både lysniveau og farvetemperatur. Det hæver vores fysiske og psykiske velvære og dermed produktivitet og koncentrationsevne. Men ikke nok med at det hæver vores niveau i arbejdstiden. Når kroppen følger den naturlige døgnrytme, hjælper det os også til at falde i søvn, og sove godt, natten igennem.

Men alle gode intentioner, kræver at belysningsanlægget rent faktisk leverer hvad der forventes. I alt for mange tilfælde stoler man blot på databladet, og får ikke dét belysningsanlæg man har forventet. Det gælder for så vidt lige fra simpelt lysniveau til avanceret og reguleret belysningsanlæg. MK350S Premium fra Elma Instruments måler alle relevante parametre i belysningsanlægget. Lux, farve-temperatur, farvegengivelse inkl. ny TM30-18, flicker samt mange andre værdier. Seneste tilføjelse er HCL, Human Centric Lighting, altså værdier for døgnrytmestyret lys. MK350S Premium kan logge værdier, direkte i instrumentet, f.eks. over en arbejdsdag, så alle niveauer kan følges, dokumenteres og eventuelt justeres.

MK350S Premium er det førende instrument til måling af lys i felten. Indregulering, fejlfinding, lysdesign, kvalitetssikring og dokumen-tation. MK350S Premium anvendes bredt af elinstallatører, rådgivere, lysdesignere- og arkitekter samt lysproducenter.

MK350S Premium har desuden at væld af specialfunktioner som gør instrumentet velegnet til f.eks. måling af PAR værdier for vækst-lys i drivhuse. BlueRay% på f.eks. museer, for vurdering af lysets nedbrydning af malerier og andre kunstskatte. Dette er for blot at nævne et par eksempler, kontakt Elma Instruments for flere informationer om måling af lys.

Se mere på http://www.elma.dk eller ring på 70 22 10 00