Intelligent energioptimering styrker indeklimaet

Intelligente bygninger har op til 45 % lavere energiforbrug, hvilket gavner både driftsbudgettet og miljøet. Det giver mere fleksibilitet og komfort for daglige brugere og sikrer et bedre, sundere indeklima, som styrker produktiviteten og mindsker sygefraværet

Ved at bruge digitalisering og data kan bygninger reducere deres energiforbrug og herved udgifter med helt op til 45% og samtidig skabe bedre indeklima.

Det er helt centralt at tage bygningers livscyklusperspektiv med i bygge- eller renoveringsprojektet – fra projektering til drift. 75 % af omkostningerne til byggeri ligger i driften.

Bæredygtighed er ansvarlig drift
Det kan betale sig at se på, hvordan bygningerne bruges af de mennesker, som færdes i dem. Brug af trådløse sensorer, der slukker for lyset, eller skruer ned for varmen, når medarbejderne har forladt lokalerne, kan reducere udgifterne markant, styrke indeklimaet og skabe komfort.

Bæredygtighed handler ikke kun om konkrete, grønne gevinster her og nu, men også om ansvarlig drift i mange år frem i tiden... Sensorerne og brug af data fra driften kan bruges intelligent, så lokaler fx. kan rengøres efter behov i stedet for en kalenderbaserede tilgang. Data om travlhed i kantinen kan fx. også bruges til at reducere madspild og data kan sikre, at de energitunge opgaver i bygningen sættes i gang, når der er grøn energi til rådighed,” fortæller Henrik Lindberg, Key Account Manager, Digital Energy, Schneider Electric.

Virksomheden, som i 2021 blev kåret som verdens mest bæredygtige virksomhed af Global100, dækker hele paletten fra automation til digitalisering, der skaber merværdi og mere intelligente løsninger, som reducerer udgifterne til drift af bygninger, styrker indeklimaet og den grønne omstilling. Digitalisering er med til at sikre, at bygningerne lever op til FN’s Verdensmål fx mål nr. 7 om bæredygtig energi og mål nr. 9 om intelligent teknologi, der styrker infrastrukturen. ”Med en digital løsning kan driftsfolk indsamle og overvåge data i realtid og se, hvornår der er brug for vedligeholdelse. Digitaliseringen kan bidrage til mindre energiforbrug, mindre spild og mindre transport. Alt sammen positivt for CO2-regnskabet og økonomien,” siger Henrik Lindberg.

LÆS BLOGINDLÆGGET: Nedbring energiforbruget med 45% – Se her hvordan

Green Label – det grønne valg
Hos Schneider Electric har de desuden udviklet Green Label, som gør det muligt at tænke bæredygtighed ind i valget af komponenter til styringen af de tekniske anlæg i bygningen. “Vi har skabt en stribe bæredygtige komponenter, som har en cirkulær tilgang og dermed yderligere kan styrke bygningens grønne profil,” siger Henrik Lindberg.

 

Intelligente bygninger – tag testen!
Har du styr på alle fordelene, ved intelligente bygninger? Tag testen her og udnyt det fulde potentiale: