Hvad er bedst for indeklimaet: åbne vinduer eller ventilationsanlæg?

 

Et godt indeklima afhænger af én ting: Luften skal skiftes – så ofte som muligt. Hvordan gør du det bedst?kvinde_aabning_vindue_ventilation

Forskning i indeklima slår gang på gang fast, at det er vigtigt at udskifte luften i boligen. Ellers ophober der sig fugt (og dermed risiko for skimmelsvamp og husstøvmider), støv, partikler, bakterier, kemikalier og CO2 indendørs, som kan være sundhedsskadeligt i højere eller mindre grad.

Med et ventilationsanlæg skiftes luften automatisk hele døgnet, uden at du skal tænke videre over det. Det kan også sagtens lade sig gøre at skifte luften på den gode gammeldags måde – med åbne vinduer og døre. Astma-Allergi Danmark anbefaler i så fald, at du gør det mindst 3 gange om dagen i 5-10 minutter med gennemtræk. Og det store spørgsmål er: Gør du det?

De fleste af os ved godt, at der skal luftes ud, men de færreste får det gjort. Især ikke på denne årstid, hvor vi gerne vil holde på varmen indendørs.

Får du al fugten ud i denne kolde tid?

Det er også mest i vinterhalvåret, at man oplever problemer med fugt indendørs. Det skyldes, at varm luft kan indeholde mere fugt end kold luft. Når den varme luft indenfor møder kulden udenfor, vil fugten derfor begynde at kondensere.

Det er uheldigvis også på dette tidspunkt af året, det kan være sværest at få luftet ud, når det indebærer at lukke al den dejlige varme ud til gråspurvene. Et ventilationsanlæg kan aktivt fjerne fugt fra luften. Det har også den klare fordel, at hvis du vælger et ventilationsanlæg med varmegenvinding, kan op til 95 % af varmen indendørs genbruges.

 

Se sammenligning mellem naturlig ventilation og ventilationsanlæg 

Du kan også altid følge os på LinkedIn for at holde dig opdateret mht. branchen.