Husker du at vedligeholde dine elektriske anlæg?

Vedligehold dine elektriske anlæg

Læs hele artiklen på Schneider Electrics danske blog her 

Du skifter regelmæssigt olien på din bil. Det er en billig form for forebyggende vedligeholdelse på dine elektriske anlæg, der holder din motor kørende, og sikrer, at du ikke behøver at købe en ny motor, der vil koste dig omkring 20 % af prisen for en ny bil.

Når det kommer til din bil, kan lidt forebyggelse spare dig tusindvis af kroner. Og når det kommer til dit elektriske anlæg, kan forebyggende vedligeholdelse spare dig for millioner.

Det er et faktum, at dårligt vedligeholdte eltavler har 62 % større sandsynlighed for at fejle1. Erfaring viser desuden, at udstyr holder længere og fungerer bedre med et forebyggende vedligeholdelsesprogram. De samlede ejerskabsomkostninger minimeres, når vedligeholdelse af udstyr udføres med passende intervaller, hvilket for en typisk installation betyder hvert 2.-3. år2.

Vedligeholdelse består af en korrigerende del, typen af arbejde, der udføres efter noget går i stykker, og en forebyggende del, der udføres før et nedbrud. Korrigerende omkostninger kan være meget høje og kan nedbringes af forebyggende vedligeholdelse3. Men udgifterne stiger med mere forebyggelse, og med tiden udgør denne stigning mere end faldet i de korrigerende omkostninger. Der er således tale om et såkaldt sweet spot, hvor en passende mængde vedligeholdelse minimerer de samlede ejeromkostninger.

Forebyg dine elektriske anlæg

Det kan være en udfordring at finde dette sweet spot, og det kræver ofte justeringer i hyppigheden af vedligeholdelsen. Det kan normalt gøres ved at følge en af tre almindelige tidsplaner for forebyggende vedligeholdelse, som er opdelt som følger:

Kalenderbaseret – vedligeholdelse udføres med faste mellemrum. Disse anbefalinger defineres ofte af producenten. Denne tilgang kræver registrering og planlægning. Der skal også udføres rutinemæssige inspektioner for at fastslå, om et anlæg fungerer optimalt eller ej.

Prædiktiv – afhænger af udstyrets faktiske tilstand snarere end den gennemsnitlige levetid eller statistik over forventet levetid for at forudsige, hvornår der er behov for vedligeholdelse.

Præskriptiv – disse tidsplaner udarbejdes af eksperter med hjælp fra maskinlæringssoftware, igen baseret på analyse af udstyrsdata og fejloplysninger/registreringer af fejl i anlægget.

Hver af disse metoder til planlægning af vedligeholdelse kræver data, og de kan alle understøttes af en digital løsning. En kalendermetode er den enkleste og kan være det, som en udstyrsproducent, en tavlebygger eller en el-entreprenør kræver. En prædiktiv eller præskriptiv plan kan dog i nogle tilfælde føre til lavere samlede omkostninger.

For at forstå hvorfor skal du blot tænke på, hvad der sker, hvis en kalenderbaseret tilgang følges nøje, og et anlæg lukkes ned i længere tid på grund af en ferie. Dage med minimal aktivitet og en stort set ubenyttet eltavle tæller for det samme som travle dage. I sådanne tilfælde kan der forekomme for meget og dermed unødvendig vedligeholdelse, hvilket betyder, at de samlede vedligeholdelsesomkostninger er højere, end de behøver at være.

Læs videre på vores blog her