Guide: Valg af dampbefugter

Elektrode og resistive er de to typer af elektriske dampebefugtere man typisk anbefaler til brug ved befugtning i HVAC-anlæg eller direkte i rum. Det er dog ikke ligegyldigt, hvilken dampbefugter, man vælger. Bliv derfor klædt på til at træffe det rette valg.

Vælg den rette dampbefugter fra starten

Både elektrode- og resistive dampbefugtere har fordele og ulemper, og valget afhænger derfor af formålet og behovet i den enkelte virksomhed. Hvis der er brug for en meget nøje fugtighedskontrol, og et anlæg der skal kunne køre 24 timer i døgnet, vil en resistiv befugter med RO-vand være den bedste løsning. Hvis befugtningen ikke skal køre i døgndrift, og vedligeholdelsen skal være simpel, kan en elektrodebefugter med udskiftelige cylindere være det rette valg.

Fastslå formålet med din dampbefugter

Fastslå derfor altid først formålet med din dampbefugter. Det er nemlig ikke ligegyldigt, om befugteren skal kunne køre døgnet rundt, eller om der kun er behov for befugtning i nogle få timer. I bl.a. elektronikproduktioner og medicinalindustrien samt på museer er der behov for befugtning døgnet rundt, hvorimod der i et kontormiljø kan være et mindre eller sæsonbetonet behov for befugtning. Har man brug for befugtning i døgndrift anbefales en resistiv befugter som fx Condair RS. Ellers kan en elektrodebefugter som fx Condair EL være en god ide.

Nøjagtig fugtighedskontrol

Nogle virksomheder har et særligt behov for at styre fugtigheden meget præcist i forhold til deres produktion. Med en resistiv befugter, der kan køre på RO-vand, er det muligt at kontrollere fugtigheden helt ned til +/- 1 % RH, hvorimod en elektrodebefugter typisk giver mulighed for fugtkontrol, der opfylder kravene til mindre kritiske befugtningsbehov.

Vedligeholdelse og service

Det er til sidst værd at nævne, at der skal tages højde for, hvordan befugterne vedligeholdes og serviceres. I forbindelse med service på en elektrodebefugter gør konstruktionen det nemt at tømme og udskifte engangscylindrene, så nedetiden holdes på et minimum. Udfordringen kan dog være, at kalkindholdet i området er højt, hvilket medfører behov for regelmæssig vedligeholdelse. Bruger man derimod en resistiv befugter med et RO-anlæg, minimeres dannelsen af kalkbelægninger, hvilket medfører færre regelmæssige driftsstop, der vil kunne planlægges ind i en fast vedligeholdelsesplan. En resistiv befugter kommer hertil med et kogekammer i rustfrit stål, der under planlagt vedligehold kan renses for evt. tilbageværende mineraler.