Building Green: Unge arkitekter vil revolutionere vores byer

Unge arkitekt vil revolutionere byerne. Chris Precth og EFFEKT taler på Building Green.

Den verdenskendte arkitekt Chris Precht og tegnestuen EFFEKT kan opleves på Building Green i næste uge.

Ensomhed, klimaændringer og mangel på billige boliger. Udfordringerne hober sig op i storbyer verden over. Løsningen er et mere modulært byggeri, der dyrker fællesskabet, naturen og giver kontrollen tilbage til det enkelte menneske, lyder det fra den verdenskendte arkitekt Chris Precht og tegnestuen EFFEKT, der begge taler hovedscenen til Building Green i Forum i næste uge.

Chris Precht er på Dezeens liste over verdens 40 mest betydningsfulde arkitekter. Han stiftede den verdenskendte tegnestue Penda i Beijing for fem år siden, men er siden flyttet tilbage til Østrig for at bo på landet. Chris Precht stiller op på Building Green med sit projekt The Farmhouse, hvor byboere kan dyrke grøntsager i byen, genopdage naturen og genvinde kontrollen med deres liv i stedet for at være afhængige af de globale fødevareproducenter:

– The Farmhouse er vores forsøg på at vise, at det kan lade sig gøre at lukke naturen ind i byerne, genfinde forbindelsen til naturen og blive mere selvforsynende. Vi ser The Farmhouse som et sted, der forbinder folk og skaber fællesskab. Rigtig meget moderne arkitektur lukker sig om sig selv. The Farmhouse gør det modsatte. Vi åbner op, og inviterer folk indenfor, siger Chris Precht.

Handler ikke om profit

The Farmhouse er designet i CLT Træ og kan bygges både som et højhus og et enkeltfamiliehus. Projektet består af moduler, der kan sættes sammen til lige netop den størrelse, der er behov for.

– Moderne arkitektur er blevet så strømlinet i jagten efter fortjeneste, at det har mistet forbindelsen til, hvad det vil sige at være menneske. The Farmhouse er det modsatte af det. Projektet er drevet af lysten til at eksperimenterne, give plads til at være menneske og lukke det uperfekte ind, lyder det fra Chris Precht.

Ambitiøst projekt for IKEAs research og designlab

Et andet ambitiøst modulært projekt er The Urban Village Project. Projektet er udarbejdet af EFFEKT i samarbejde med Space10 for IKEA, så det har et stort globalt potentiale.

Visionen er at skabe bæredygtige bofællesskaber med fælles faciliteter som dagpleje, urban farming og transport. Boligerne er præfabrikeret og kommer i flade pakker som et IKEA-møbel, så de er lette at sætte sammen. Du vælger selv, hvor mange kvadratmeter du vil have, og kan til enhver tid skalere op eller ned, som dit behov skifter.

– The Urban Village Project giver mulighed for at konfigurere en lang række forskellige boligtypologier til forskellige bymiljøer. Systemet er designet til adskillelse, så bygningskomponenter og materialer kan genbruges og udskiftes i et konstant kredsløb, siger Sinus Lynge, partner i EFFEKT Arkitekter

Urban Village Project udfordrer den gængse finansieringsmodel på ejendomsmarkedet ved at introducere en abonnementsbaseret model i stedet for husleje. Modellen betyder, at beboerne gradvist kan købe andele i ejendommen, som de får råd. Det vil give flere folk verden over mulighed for på sigt at få ejerskab over deres egen bolig.

Du kan opleve Chris Precht på Building Greens hovedscene den 30. oktober kl. 12 og EFFEKT den 31. oktober kl. 11. TILMELD DIG GRATIS HER.