Sådan sikrer du jævn temperaturfordeling i supermarkeder

Energieffektivitet er et væsentligt parameter for det moderne supermarked, men moderne kølemontrer skaber temperaturudsving i butikkerne.

De gamle kølemontrer uden låg afgav kold luft til omgivelserne og var dermed med til at holde temperaturen behagelig, men af samme årsag var de dyre i drift. Supermarkeder, der har udskiftet de gamle montrer med energieffektive lukkede kølemontrer, oplever en utilsigtet negativ effekt på temperaturen i butikken. Især i sommermånederne kan den manglende køling forårsage store temperaturudsving, der påvirker varernes holdbarhed og kvalitet.

En butikskæde i Danmark oplevede så høje temperaturudsving, at de nye kølemøbler ikke kunne holde sig under den lovpligtige temperatur for opbevaring af kød og andre varer. Problemet krævede en hurtig og varig løsning.

En konventionel stålløsning ville kræve lukning af butikkerne, store ændringer i loftsystemer samt lang installationstid med rørføringer og kondensisolering. Endvidere ville armaturer skabe trækgener for kunder og personale.

Tekstilbaseret ventilation fra FabricAir blev løsningen. Installationstiden i butikkerne endte med 1 dag for aggregater og 1 dag for montage af typisk 60m tekstilkanal. Begge dele kunne nemt udføres i butikkernes normal åbningstid.

Med D-formede kanaler i loftet fik butikkerne en pæn og æstetisk løsning, med optimeret komfort til kunder og personale, og fik samtidigt bugt med de temperaturudsving, der havde skabt problemer for kølemøblerne.

Jævn luftfordeling er vigtigt for at sikre komforten og forhindre temperaturudsving, der kan skade varernes holdbarhed. Tekstilkanaler fra FabricAir er den mest fleksible løsning, da forskellige flowmodeller og kanalprofiler kan kombineres frit efter behov.

Hygiejnen sikres med permeable tekstiler, der minimerer bakterievækst, og kanalerne kan nemt nedtages og vaskes, hvis behovet opstår.

Tekstilkanalerne skræddersys og designes til formålet, så luften fordeles bedst muligt ud fra butikkens design og behov. Der kan skabes lufttæpper, der beskytter kassemedarbejderne imod træk fra indgangspartiet eller forhindrer opblanding af kold og varm luft fx i forbindelse med deli eller grøntafdeling.

Det væsentligste komfortparameter er at forhindre træk i butikken. Tekstilkanaler muliggør et højt luftskifte ved lav hastighed, og retningsbestemte kast kan kombineres med mikroperforeringer, så man opnår optimal luftfordeling uden træk.

Læs mere på http://www.fabricair.com/supermarkets.

Lufttæpper sikrer komforten i kasselinjen
Gennem kombination af flowmodeller sikres optimal luftfordeling i butikken