Indeklima: Stearinlys og stegeos spreder skadelige partikler i dit hjem

Luften i din bolig er forurenet af skadelige partikler fra madlavning, hyggebelysning og el-apparater. Hvad betyder det for dit indeklima og din sundhed?

Alle ved, at udstødningsgasser og røg fra cigaretter er usundt. Men ved du, at også frikadellestegning eller brødbagning kan danne luftbårne partikler, der kan skade dit helbred? For ikke at tale om stearinlys – en af de største syndere, når det gælder partikelforurening af indeklimaet.

Du forurener selv luften indendørs

Små partikler afgives, når du steger eller bager, rister brød, bruger brændeovnen og tænder stearinlys. De kan også afgives ved slid på fx møbler og tæpper, og når elektriske apparater er tændt.

En undersøgelse fra Center for Indeklima og Sundhed i Boliger viser, at omkring 76 % af partiklerne i en bolig kommer fra indendørs kilder. Heraf står madlavning for 30 % af partiklerne. I de hjem i undersøgelsen, hvor man tændte stearinlys, var det mere end 50 % af partiklerne i boligen, der kom fra osen fra hyggebelysningen.

Kun 24 % af partiklerne kom udefra i form af udstødning fra biler, slid på veje og lignende. Men der er desværre ingen grund til at tro, at partikler fra indendørs kilder er mindre skadelige end dem i udstødningsgasser. (Kilde: CISBO)

Hvorfor er partikelforurening farligt?

Partikler kan via luftvejene ende i blodbanerne, hvor de kan medvirke til betændelse i blodkarrene og åreforkalkning, og med tiden forøge risikoen for hjerte-kar-sygdomme. Partikler kan også medføre nedsat lungefunktion og luftvejslidelser. (Kilde: CISBO)

Hvordan undgår du partikelforurening indendørs

Det nytter naturligvis ikke noget at holde op med at lave mad, eller skrotte alle el-apparaterne. Der, hvor du kan sætte ind, er ved at få den forurenede luft ud, og noget frisk luft ind.

Astma-Allergi Danmark anbefaler, at man lufter ud med gennemtræk 3 gange om dagen i 5-10 minutter. Man kan også vælge at installere et ventilationsanlæg, hvor det gøres automatisk hele døgnet.

Få 5 gode råd om, hvordan du mindsker partikelforurening i det daglige