Fællesskaber kan knække koden til moderne varmestyring

Da Gartnervænget Andelsboligforening fik problemer med deres oliefyr, besluttede de at gå nye veje og fik installeret varmepumper fra METRO THERM. De drager nu stor fordel af at kunne udveksle erfaringer og viden med hinanden.

Det er en ret lun dag. Især fordi det er begyndelsen af december. Den hvide jul må vi nok skyde en hvid pil efter igen i år, og der er da heller ikke ild i brændeovnen hos Bente Jensen og Stig Holten her i Laven lidt uden for Silkeborg. Det er vist ikke nødvendigt. Til gengæld står der en stor hvid varmepumpe-indedel i bryggerset. Og dén kører. Som den skal.

”Vi havde haft oliefyr med centralvarme i de seks år, vi havde boet her, men pludselig en dag i juni i år gik varmtvandstanken i stykker. Og da olie- og vandtankene her i foreningen er fra 1996, kunne vi i foreningen forudse, at de andres nok ville gå i stykker som perler på en snor”, fortæller Stig Holten og forklarer, at de måtte klare sig med brændeovn, mens de forberedte sig på, at sagen skulle tages op i bestyrelsen.

”Der var ingen i foreningen, som ønskede at fortsætte med oliefyr. Det er jo ikke fremtiden”, forklarer Bente Jensen, som sammen med ægtefællen Stig og resten af bestyrelsen satte sig sammen i foråret 2018 og gik i gang med at diskutere, hvordan opsparingen i foreningen skulle bruges til at modernisere varmeforbruget.

En varm sommer – selv for en varmepumpe
Bestyrelsen i foreningen beslutter sig for at luft-vand er den rigtige model fremover. De indhenter fem tilbud fra fem forskellige leverandører og det endelige valg falder på Dansk Varme Service, som udarbejder et tilbud, der inkluderer afmontering af oliefyr, opsætning af METROAIR I8- eller F8-varmepumper fra METRO THERM, årlig service og løbende support.

”Vi var rundt hos forskellige kunder og se og høre forskellen på I8 og F8, og alle var meget tilfredse. Det var midt om sommeren og sælgeren fra Dansk Varme Service knoklede for at få dem til at køre, selv om det var så varmt”, siger Bente og griner.

Valget falder på METROAIR I8 og der skrives under på tilbuddet omkring 1. september 2018. Cirka en måneds tid senere går arbejdet med at installere varmepumperne i gang.

”Vi var overhovedet ikke generet af arbejdet. Vi skulle bare rydde op. Det var det. Resten tog de sig af og det tog kun et par dage”, forklarer Stig og glæder sig over, at parret var et af de første i rækken.

”Det betød jo, at vi kunne gå i gang med at bruge systemet med det samme, og når der var noget, vi var i tvivl om, kunne vi lige kalde på montøren, som var i gang inde ved siden af.”

LÆS HELE HISTORIEN HER